Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Української Державності


 
image28 липня 2022 року Україна вперше відзначає День Української Державності встановлений Указом Президента від 24 серпня 2021 року № 423/2021  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/423/2021#Text

З метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, спираючись на історію української державності, яка сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Київського Володимира Великого - державотворця, який прийняттям у 988 році Християнства засвідчив цивілізаційний вибір Київської Руси, спадкоємцями якої є, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна та сучасна Україна.

Вшановуючи пам’ять та засвідчуючи повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколиimage Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших видатних представників національної еліти, а також борців за державність та незалежність України, керуючись Актом проголошення Незалежності України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1427-12#n10 від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням, дбаючи про благо Вітчизни та боронячи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України, а також зважаючи на необхідність утвердження історичної справедливості, Президент України Володимир Зеленський під час промови 24 серпня 2021 року з нагоди 30-ї річниці Дня Незалежності України, оголосив Указ про встановлення нового українського свята  – Дня Української Державності.

Щорічно, 28 липня у День Хрещення Київської Руси-України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого буде відзначатися День Української Державності.

Цей день свідчить про відновлення історичної правди та справедливості, підкреслює роль і місце українського народу та державності у глобальних цивілізаційних процесах. 

З нагоди відзначення Дня Української Державності у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. Увазі користувачів пропонуються документи про витоки, історичні події та періоди становлення українського державотворення, символіку та атрибути державності, діяльність її видатних творців, а також статті про сучасні державотворчі процеси, розвиток демократії та громадянського суспільства в Україні, які презентують нашу державу на міжнародній арені, розкривають економічний та соціальний розвиток українського суспільства.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Совершенна Л.С.

1/51

Конституція України: основа консолідації суспільства і держави : [зб. тез виступів учасників наук. круглого столу від 26 черв. 2017 р., присвяч. 21-й річниці Конституції України] / Ін-т законодавства Верхов. Ради України, Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. — Київ : Ін-т законодавства Верхов. Ради України, 2017. — 363 с. : іл. — Бібліогр. у підрядк. прим.


Шифр зберігання: А787668

Збірка «Конституція України: основа консолідації суспільства і держави» містить тези учасників наукового круглого столу від 26 червня 2017 року присвяченого 21 річниці Конституції України. Предметом обговорень на засіданні стали Конституція і сучасна модель суспільної консолідації в умовах розвитку євроінтеграційних процесів в Україні, модернізація інститутів громадянського суспільства і держави, посилення їх взаємодії, місце прав і свобод людини і громадянина у суспільній консолідації.