П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 90-річчя від дня народження Г. М. Тютюнника (1931–1980),

українського письменника, перекладача, сценариста

 

 

imageІдеалом для мене завжди була доброта, самовідданість і милосердя людської душі.

 

Григір Тютюнник

 

Григір Тютюнник належить до покоління шістдесятників і відомий в українській літературі як майстер психологічної новели.

Народився Григір Михайлович Тютюнник 5 грудня 1931 року в селі Шилівка на Полтавщині в селянській сім’ї.

У 1937 р. батька заарештували і відправили на заслання, звідки він не повернувся. Після цього Григора до себе на Донбас взяв батьків брат, який разом із дружиною його і виховували.

Григір Тютюнник почав вчитися в українському класі початкової школи, але через деякий час клас розформували і хлопця перевели в російський. Після війни вступив у Зіньківське ремісниче училище, де одержав спеціальність слюсаря. Закінчивши його, працював на Харківському заводі ім. Малишева, але серйозно захворів і повернувся до Шилівки. За те, що не відпрацював належних трьох років відсидів 4 місяці в колонії. Після ув’язнення повернувся на Донбас. Працював у колгоспі, на відбудові шахт, слюсарював.

У 1951 р. Тютюнник пішов до армії, служив у морфлоті на Далекому Сході. Після демобілізації закінчив вечірню школу, працював токарем у вагонному депо.

Впродовж 1957-1962 pp. навчався у Харківському університеті на філологічному факультеті, де захопився літературною працею і самоосвітою. Після завершення навчання в університеті Григір Тютюнник учителював у вечірній школі на Донбасі.

Першу новелу «В сумерки» Григір Тютюнник написав російською мовою. Після смерті старшого брата Григорія Тютюнника переклав твір українською мовою і з того часу писав лише нею.

У 1963 р. переїхав до Києва. Працював у редакції газети «Літературна Україна», в сценарній майстерні Київської кіностудії ім. О. Довженка, у видавництвах «Радянський письменник», «Молодь», «Дніпро», «Веселка».

У 1966 р. вийшла перша книжка Григора Тютюнника «Зав’язь», яка зробила письменника популярним. Журнал «Дружба народов» відзначив оповідання Григора Тютюнника як найкращі у своїх публікаціях 1967 р. Пізніше побачили світ збірки новел «Батьківські пороги» (1972), «Крайнебо» (1975), «Коріння» (1978), книжки для дітей «Ласочка» (1970), «Степова казка» (1973), повісті «Климко» (1976) та «Вогник далеко в степу» (1978).

У 1980 р. письменнику присуджено літературну премію ім. Лесі Українки за кращі твори для дітей та юнацтва («Климко», «Вогник далеко в степу»).

Григір Тютюнник є автором кіносценарію за твором «Вир» Григорія Тютюнника.

Перекладав українською мовою твори В. Шукшина, М. Горького, І. Соколова-Микитова та інших.

6 березня 1980 р. Григір Тютюнник покінчив життя самогубством. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

У 1981 р. за мотивами оповідання «Син приїхав» створено фільм «Скляне щастя». А 1984 р. знято фільм «Климко» (за сценарієм Г. Тютюнника і М. Вінграновського).

У 1989 р. творчість Григора Тютюнника посмертно відзначили Державною премією ім. Т. Г. Шевченка.

До 90-річчя від дня народження Г. М. Тютюнника в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються прижиттєві й більш пізні видання творів письменника та література про нього.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

 

1/50

Білоус, Володимир Федорович. 

Григір Тютюнник і його епоха у фотографіях Володимира Білоуса : фотоальбом / [упоряд. фотогр. та розробка макета В. М. Березового ; упоряд. текстів П. П. Засенка]. — Київ: Твім Інтер, 2005. — 80 с. : фотоіл.

 

Шифр зберігання: В60109

 

Фотоальбом представляє одного з найталановитіших письменників XX ст. – Григора Тютюнника (1931–1980), автора блискучих новел і повістей, таких, як «Зав'язь», «Деревій», «Три зозулі з поклоном», «Кізонька», «Холодна м’ята», «Климко», «Облога», «Вогник далеко в степу» та ін„ лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1990), літературної премії ім. Лесі Українки (1980).

Книгу склали світлини, зроблені фотомайстром з Лубен, що на Полтавщині, Володимиром Білоусом, автором багатьох персональних виставок, членом Національної спілки фотохудожників України, Національної спілки журналістів України, лауреатом премії ім. Володимира Малика (2004). Частина світлин – дуже відомі, бо друкувалися в різних виданнях, але більшість представляється вперше. Цих двох митців єднала щира дружба і щемливе відчуття часу. Іноді образи фотографій Білоуса ставали персонажами Тютюнника. Тому в книзі органічно постають також світлини, що представляють епоху, в якій жили Тютюнникові персонажі.