Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

До 80-річчя від дня народження В. В. Ковалинського (1941–2019),

українського історика-краєзнавця, письменника,

журналіста, музеєзнавця

 

«Книги В. Ковалинського вирізняються  

 абсолютною достовірністю факту,

неупередженістю викладу

 і навіть деякою особистою відстороненістю автора»

«Купола», 2005 р. 

 

imageВіталій Васильович Ковалинський – відомий інженер-будівельник за фахом, історик-києвознавець за покликанням душі, музеєзнавець, автор багатьох праць, в яких висвітлено життя Києва ХІХ – початку ХХ століть.

Народився 2 жовтня 1941 року в евакуації у місті Енгельс Саратовської області у родині військового.

У 1958 році закінчив середню школу № 17 міста Львова, в 1965 році – Київський інженерно-будівельний інститут. З 1958 року проживав у Києві.

У 1967-1996 роках працював на інженерних та керівних посадах у будівельних організаціях і Міністерстві будівництва України (корпорації «Укрбуд»).

Одночасно займався вивченням вітчизняної історії, дослідженням діяльності видатних історичних особистостей, меценатів та благодійників, краєзнавством. Став керівником секції краєзнавчої літератури Київської організації Добровільного товариства любителів книги та клубу «Києвознавець», заснованого 1977 року. Був неодмінним учасником виставок з приватних зібрань, одним з організаторів влаштованої у 1982 році виставки книг про Київ, виданих починаючи з кінця ХVIII сторіччя.

 Друкуватися в пресі почав з 1990 року в газеті «Рабочее слово» і відразу заявив про себе короткими, але дуже місткими краєзнавчими нарисами. Від 2005 року – головний редактор  журналу «Купола».

У лютому 1996 року за участю Віталія Ковалинського вийшов перший випуск телепередачі «Київські мініатюри», яка у подальшому понад 10 років виходила в ефір з високим рейтингом і відзначалася фахівцями як найкраща краєзнавча програма.

Значне місце у професійній та громадській діяльності В. Ковалинського займала доля Музею історії міста Києва, де він працював з 1997 по 2013 рік провідним науковим співробітником, завідувачем відділу.

Понад чверть століття Ковалинський був спочатку діяльним членом, а з 2008 року заступником голови Клубу прихильників книги «Субота у Бегемота», заснованого 1992 року при Музеї М. А. Булгакова. Виступав з темами з історії Києва на радіо і телебаченні, брав активну участь у наукових конференціях і симпозіумах.

Коло зацікавлень дослідника було надзвичайно широке – київські святині, архітектура й мистецтво, розбудова міста та самоврядування, життя і діяльність відомих людей, найрізноманітніші реалії побуту киян тощо. Він є автором або упорядником 30 окремих монографій з історії міста Києва, понад 500 газетних та журнальних публікацій, каталогів та статей у наукових збірниках.

Віталій Васильович Ковалинський пішов з життя 26 жовтня 2019 року, похований на Берковецькому кладовищі у Києві.

До 80-річчя від дня народження В. В. Ковалинського в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються твори В. Ковалинського, його публікації в пресі, книжки й статті про його життя і творчість та інша література про нього.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки (http://catalogue.nplu.org/) та традиційними картковими каталогами.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

1/50

Будзинська Н. У Києві з’явилася аптека-музей / Н. Будзинська // День. — 2006. — 13 трав,— С. 6.

 

У статті йдеться про значну допомогу у створенні аптеки-музею відомого київського історика і письменника В. Ковалинського.