Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Віртуальна книжкова виставка

 

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру (1941–1943)

 

imageНестерпним болем повен Бабин Яр.

Тисячоліттям тугою волає.

Безсилі тиша тут і календар.

І берегів у пам’яті немає.

 

П. Маркіш 

 

 

29 вересня 2021 року Україна і світ відзначають 80-ті роковини від початку масових розстрілів, здійснених гітлерівцями у Бабиному Яру

Бабин Яр – одна із найтрагічніших сторінок історії України, всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту, де у роки фашистської окупації України було розстріляно понад 100 тисяч мирних громадян. Це - місце увічнення пам'яті про жахливі наслідки Другої світової війни, коли жертвами розстрілів ставали люди за свою етнічну приналежність, а також за політичну або ідеологічну позицію.

Упродовж двох років, починаючи з вересня 1941 року, Бабин Яр був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводилися військовими і поліцією окупаційної нацистської влади Києва. Він перетворився на величезну братську могилу, де німецькими окупантами були закатовані представники мирного населення Києва різних національностей - українці, євреї, роми, росіяни. Разом з ними були розстріляні моряки Дніпровського загону Пінської військової флотилії, військовополонені, партизани, підпільники, гравці київської футбольної команди «Динамо», активісти ОУН, пацієнти психоневрологічної лікарні ім. Павлова, заручники, тобто всі ті, кого вважали «ворогом третього рейху».

29 вересня 1941-го року в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. За два дні (29 - 30 вересня) було розстріляно майже 34 тисячі мирних жителів Києва єврейської національності. Масові розстріли в Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні, щовівторка і щоп'ятниці.

У серпні 1943 року, коли фронт наближався до Дніпра, окупанти знищували сліди масових розстрілів у Бабиному Яру. За наказами нацистів в’язні концтабору проводили викопування й спалення трупів розстріляних ними людей.

Трагедія, що відбулась, увійшла в історію як одна з наймасовіших акцій знищення мирного населення під час Другої світової війни, а Бабин Яр став назавжди символом Катастрофи і єврейського Голокосту у Європі.

У наш час на території пам’ятного місця та поблизу нього встановлено 25 пам’ятників та пам’ятних знаків, які відображають сторінки трагедії Бабиного Яру, облаштовано Алею праведників.

2007 року з метою донесення до громадян історії трагічних подій масового знищення нацистами мешканців Києва і військовополонених у Бабиному Яру, для збереження й увічнення пам’яті жертв нацистського терору та Голокосту, проведення музейної, виставкової, екскурсійної та культурно-освітньої роботи, духовного збагачення громадян, комплекс пам’яток в урочищі Бабин Яр у м. Києві було оголошено Заповідником, якому 2010 року Указом Президента України було надано статус Національного. Щороку у День пам’яті жертв Бабиного Яру, що відзначається 29 вересня і присвячується всім загиблим у Бабиному Яру в роки окупації Києва, проводяться траурні заходи на території Заповідника, відбувається покладання квітів представниками органів державної влади, громадськості та іноземними делегаціями. Проходять поминальні молебні, мітинги, тематичні виставки. Відбуваються заходи вшанування «Праведників Бабиного Яру» – тих, хто допомагав врятуватися окремим євреям під час акцій нацистського терору.

До 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено віртуальну книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується різноманітна література даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого та інтернет ресурси. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності

Літовкіна Ю.М.

 

 

1/50

Бабий Яр / [Отв. ред. Е.Баух]. — [2-е изд.]. — [Тель-Авив] (Израиль) : Мория, [1993]. — 171 с. : ил.

 

Шифр зберігання: А622990

 

Видання містить статті, спогади, розповіді, нариси та поезію про трагедію у Бабиному Яру під час Другої світової війни.

Матеріали зібрані Київським земляцтвом.