Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Ковальчук Галина Іванівна

до 60-річчя від дня народження

 

imageНауковець у галузі книгознавства, історії книги, книжкового пам'яткознавства. Доктор історичних наук, професор, завідувач відділу стародруків та рідкісних видань Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Галина Іванівна Ковальчук народилася 29 травня 1953 року в м. Києві. Після закінчення філологічного факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1977), працювала вчителем у школі, на наукових посадах у Державному музеї книги і друкарства УРСР. У 1988–1990 рр. навчалася в аспірантурі Київського державного інституту культури, з 1991 по 1996 викладала історію книги та книгознавство на бібліотечному факультеті.

У 1992 році захистила в Інституті історії України кандидатську дисертацію "Історія розвитку книгознавства в УСРР в 20–30 рр.». Із грудня 1996 р. працює завідувачем відділу стародруків та рідкісних видань у Національний бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Галина Іванівна є автором близько 250 публікацій, серед них: анотований бібліографічний покажчик журналу "Бібліологічні вісті" (1923–1930), "Словник книгознавчих термінів" (у співавторстві), навчальний посібник "Рукописні книги та стародруки" (2011), монографія "Книжкові пам'ятки (рідкісні та цінні книжки) в бібліотечних фондах".

У 2005 році захистила докторську дисертацію на тему «Теорія та практика книжкового пам’яткознавства ХХ ст.».

Ювілярка вперше у вітчизняній науці поставила на порядок денний питання, щодо комплексу теоретичних і практичних знань рідкісних і цінних видань, які становлять самостійну галузь діяльності і можуть бути цілком заслужено оформлені як окрема спеціальна книгознавча дисципліна. Галина Іванівна запропонувала і новий термін для визначення ціimageєї дисципліни – книжкове пам’яткознавство. Створена нею концепція узагальнює напрацювання багатьох поколінь бібліотекарів.

Шановна колега очолює редакційно-видавничу раду НБУВ, є членом вченої ради цієї установи та двох спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій. Член редколегій журналу «Бібліотечний вісник», наукових збірників «Рукописна та книжкова спадщина України», «Наукові праці НБУВ», «Библиотеки национальных академий наук: проблемы функционирования, тенденции развития». Галина Іванівна є автором ідеї науково-видавничих проектів і науковим редактором кількох видань, зокрема: «Бібліотечні парадокси: бібліотекознавчий твір 1736 р.», «Друкарня Почаївського Успенського монастиря та її стародруки»; здійснювала наукове редагування монографії Є. Рукавіциної «Київський митрополит Євгеній (Є. О. Болховітінов): Біобібліографія. Бібліотека. Архів» На даний час Галина Ковальчук очолює у НБУВ проект зі створення Державного реєстру книжкових пам'яток.

Ковальчук Галина Іванівна нагороджена грамотами Президії НАНУ, Міністерства культури, а також дипломом конкурсу на здобуття Міжнародної премії ім. Д. С. Ліхачова МААН за внесок у розвиток книгознавства, дослідження історії книжкової культури та розробку книжкового пам'яткознавства (2011).

 

Від усього серця, шановна Галино Іванівно, бажаємо, щоб усе зроблене Вами було непідвладне плину часу і зміні поколінь. Хай тепло рідних та близьких надійно захищає Вас від життєвих негараздів, а кожен день хай наповнюється корисними справами і земними радощами. Зустрічайте весни ще багато літ і хай вони приносять Вам натхнення творити добро на користь людям. Хай ангели-охоронці відвернуть усі біди, а Господь посилає мир – душі, здоров’я – тілу і спокій – дому!

image Інформація підготовлена відділом СКД