Четвер, 5 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий»

Тема: «В глубины музыки спуститься…»


 

image

Засідання у рамках клубу шанувальників музики «Душу музикою омий», що відбулось у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого 1 квітня 2018 р., було присвячено творчості Фредеріка Шопена, а саме – перлині музичного романтизму – його першій баладі.

Балада № 1 соль мінор, створена композитором у 1835 р., стала для Шопена першим великим твором, у якому були втілені героїко-трагічні образи, пов’зані з його переживанням за долю своєї вітчизни.

Глибокі почуття викликав неперевершений твір, запис якого прозвучав у блискучому виконанні одного з найвидатніших піаністів ХХ століття Святослава Ріхтера.

У світ музичного романтизму, з його гострим конфліктом між ідеальним і реальним, драматизмом музичних інтонацій і людських почуттів, учасників зустрічі  провела Тамара Щериця, доцент кафедри теорії та історії музики Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Ілюструючи розповідь музичними фрагментами у власному виконанні, вона ознайомила слухачів з історією створення балади і на основі ретельного аналізу інтонаційних подій і подальших драматичних трансформацій музичних образів, розкрила глибину образно-емоційного змісту геніального твору.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Сливка О. В.