Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

21 травня 2013 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулося чергове засідання клубу «Бібліотека і Місто». Цього разу члени клубу та гості Бібліотеки зустрічалися з українським кінорежисером-документалістом, сценаристом і поетесою, членом НСК України Ольгою Самолевською. Зустріч присвячувалася 25-річчю виходу авторського фільму «Пам’яті загиблих споруд».

«Пам’яті загиблих споруд» – перший за часів СРСР фільм про руйнацію церков Києва, центральним епізодом якого є розповідь про знищення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору. Кінострічка здобула багато нагород:

– Номінація «Кращий науково-популярний фільм СРСР 1989 року»,

– Почесний диплом «НІКА» Спілки кінематографістів СРСР,

– Учасник Тижня України в Угорщині (Будапешт, 1989),

– Приз та Диплом кіностудії «Київнаукфільм»,

– Диплом фестивалю «Молодість» (Київ, 1989),

– Приз «Бронзова Оранта» кінофестивалю православних фільмів «Золота Оранта» (1995, Київ),

– Переможець ІІ-го Всеукраїнського кінофестивалю «Літопис» (2003, Київ).

Важливим фактом є те, що з метою збору коштів на відбудову Михайлівського Золотоверхого собору, фільм було розтиражовано для добродійних фондів і меценатів діаспори.

Ювілей фільму у часі співпадає з 75-річчям злочинного розстрілу українського мистецтвознавця, археолога, музеєзнавця Миколи Омеляновича Макаренка, який вчинив справжній духовний подвиг, відмовившись поставити свій підпис під ганебним актом про руйнацію собору. На зібранні було запропоновано звернутися до Міністерства культури України про достойне увічнення пам’яті Миколи Макаренка.

Перегляд фільму засвідчив небайдуже ставлення аудиторії до долі історичних пам’яток Києва, до його невиправданої сучасної забудови та грубого втручання у навколишнє середовище.

У обговоренні поставлених питань взяли участь: відомі історики-києвознавці Михайло Кальницький і Віталій Ковалинський, представники Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, заслужений журналіст і публіцист Емма Бабчук.

На завершення зустрічі Ольга Самолевська, чудова поетеса, подарувала слухачам вірші, присвячені безмежно любимому нею Києву. І була нагороджена словами щирої подяки, побажанням подальших творчих успіхів й палкими оплесками учасників.

 

image
Ольга Самолевська

image

Михайло Кальницький

image

Віталій Ковалинський

image

Представник Михайлівського Золотоверхого монастиря

image

Емма Бабчук

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД