Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція «Гетьман Пилип Орлик і його Конституція»

 

(У рамках Всеукраїнського тижня права)

 

Доповідач – Олексій Кресін, кандидат юридичних наук


Четвертий рік поспіль у Національній парламентській бібліотеці України відбуваються заходи, присвячені Всеукраїнському тижню права. Він традиційно проводиться у жовтні, коли відзначають День прав людини (10 грудня). Це міжнародне свято встановлене за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН і знаменує річницю ухвалення Загальної декларації прав людини (1948).

Цього року в бібліотеці вирішили заглибитися в історію й згадати гетьмана козацької держави у вигнанні, творця першої у світі демократичної Конституції Пилипа Орлика, якому 11 жовтня 2012 року виповнилося 340 років.

Для висвітлення теми «Гетьман Пилип Орлик та його Конституція» Бібліотека запросила кандидата юридичних наук, завідувача Центру порівняльного правознавства Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, члена-кореспондента Міжнародної академії порівняльного права Олексія Кресіна. Темою кандидатської дисертації науковця була «Політико-правова спадщина української політичної еміграції першої половини ХVIII століття». Саме тому його професійне бачення Конституції Пилипа Орлика в контексті нинішнього часу не тільки зацікавило присутню аудиторію читачів та працівників парламентської бібліотеки, а й викликало чимало питань у слухачів із приводу загальноісторичних та сучасних концепцій державотворення.

Анонсуючи тему, організатори заходу показали фрагменти документальної кінострічки «Обличчя української історії», в яких схематично відтворювався життєвий шлях славетного гетьмана Пилипа Орлика, як державотворця. Історично-документальна стрічка, переглянута перед виступом сучасного дослідника, допомогла присутнім поринути у першу половину XVIII століття.

Науково-виважений виклад матеріалу лектором і водночас надзвичайно захоплюючий, створив в аудиторії атмосферу спільної роботи, яка спонукала присутніх до свідомого осмислення і оцінки унікального історичного документа – Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького (1710) Пилипа Орлика.

Як зазначив наприкінці виступу Олексій Кресін, цей документ базується на українських джерелах і має велике значення для всієї Європи. Конституція Пилипа Орлика проголошувала державність України, була важливою подією в житті тогочасної України. Документ став не лише пам’яткою суспільно-політичної думки, а й перетворився на символ боротьби за створення майбутньої незалежної Української держави.

 

Інформація підготовлена відділом СКД