Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Володимира Гудова «731 спецбатальон»

 

(до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС)


14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – День ліквідатора.

Із цієї нагоди в Національній парламентській бібліотеці України відбулася презентація книги Володимира Гудова «731 спецбатальон». Книга містить спогади ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС 1986 року, яким довелося виконувати надзвичайно небезпечну і важку роботу, щоб заглушити зруйнований четвертий реактор та понизити рівень радіації. Саме вони здійснили незабутній подвиг – за сім місяців після вибуху прибрали тонни радіоактивного сміття і грунту, дезактивували гектари площ в середині та навколо реакторів, тим самим знизивши радіоактивний фон у десятки і сотні разів. Завдяки виконаній роботі відселення людей обмежилося 30-кілометровою зоною.

Володимир Анатолійович Гудов – ліквідатор 1 категорії, заступник командира спецбатальйону 731 – окремого батальйону спеціального захисту (не є кадровим військовим), ставив перед собою мету – донести до читача, як все відбувалося та згадати тих, хто ціною свого здоров’я, а часто і життя забезпечував цю роботу. Адже із загальної кількості понад 800 бійців батальйону сьогодні залишилося в живих лише 200.

За першою освітою – інженер, сьогодні – член Національної спілки журналістів України, В. Гудов активно виступає у багатьох аудиторіях, засвідчує високий героїзм ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, намагається привернути увагу всіх небайдужих до проблем людей, які, чесно виконуючи свій обов’язок і рятуючи співвітчизників від ядерного вогню Чорнобильського реактора, втратили здоров’я і здебільшого залишилися зі своїми проблемами без належної підтримки держави і тих, хто поруч.

У зустрічі брали участь: Ганна Королевська – заступник директора з наукової роботи Національного музею «Чорнобиль»; Юрій Сєдих – член Української Ради Миру, почесний доктор права, доктор філософії, професор; Жорж Шанаєв – ліквідатор 1 категорії, інженер-водолаз, організатор і багаторічний керівник студії – галереї творчості інвалідів «Ми духом незламні».

Виступи всіх учасників, а також документальний фільм «Чорно-біла межа» про аварію на ЧАЕС 1986 року і скарбницю пам’яті про ці події – Національний музей «Чорнобиль» нагадали всім присутнім про те, що Чорнобиль був, є і буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз чи два на рік, а робити це постійно. Бо, що б там не було, але ми всі маємо пряме відношення до трагедії і відлуння Чорнобильських дзвонів буде чути ще не одне покоління.

 

Володимир Гудов
Анна Королевська


Юрій Сєдих
Жорж Шанаєв


Учасники презентації
Почесні гості та співробітники відділу СКД НПБУ

 

Інформація підготовлена відділом СКД