Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

VІІ Всеукраїнська науково-практична конференція

«БІБЛІОТЕКА І КНИГА В КОНТЕКСТІ ЧАСУ»

 

Тема року: «Публічні бібліотеки: традиції і сучасність»

17–18 квітня 2013 р., м. Київ

 

1718 квітня 2013 р. Національною парламентською бібліотекою України за підтримки Міністерства культури України та в партнерстві з Програмою «Бібліоміст» проведено VІІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотека і книга в контексті часу» (тема року: «Публічні бібліотеки: традиції і сучасність»).

У роботі конференції взяли участь заступник Міністра культури України В. С. Балюрко, начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек Мінкультури України Л. С. Нікіфоренко, голова ЦК Профспілки працівників культури України Л.Ф. Перелигіна, директор департаменту видавничої справи і преси Держкомтелерадіо А. О. Кононенко, завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Н. Р. Колесніченко-Братунь, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України М. Г. Жулинський, Президент Української асоціації  видавців та книгорозповсюджувачів О. В. Афонін, директори національних, державних, обласних бібліотек, їх заступники, провідні фахівці із відповідних напрямів бібліотечної діяльності; представники бібліотечної спільноти Російської Федерації та Латвійської Республіки, а також працівники музеїв, наукових установ та ІТ-компаній.

У ході конференції було розглянуто комплекс проблем, пов’язаних із функціонуванням сучасних публічних бібліотек.

Учасниками конференції зазначалося, що публічні бібліотеки відіграють важливу роль у забезпеченні права громадян на вільний доступ до інформації, знань, залучення до цінностей національної та світової культури, науки і освіти.

Разом із тим забезпечення виконання бібліотеками завдань, визначених законодавством та їх установчими документами, вимагає удосконалення нормативно-правової бази, суттєвого поліпшення матеріально-технічного стану бібліотечних закладів, вирішення питання поповнення бібліотечних фондів, впровадження нових інформаційних технологій.

Не може не турбувати постійне скорочення мережі публічних бібліотек, особливо в сільській місцевості.

Крім того, діяльність бібліотек в умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій вимагає від бібліотечних працівників нових знань та навичок, постійного підвищення фахового рівня.

Учасники в підсумковому документі Конференції визначили заходи, які необхідно реалізувати для розв’язання проблем бібліотечної галузі:

  • Внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» у частині виведення з-під сфери дії Закону закупівлі книг для поповнення бібліотечних фондів;
  • Внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо надання прав бібліотекам створювати цифрові копії творів без надання згоди авторів, за умови надання доступу до таких копій виключно в локальній мережі бібліотеки;
  • Затвердження Державної цільової програми розвитку публічних бібліотек;
  • Розширення переліку платних послуг, які можуть надаватися бібліотеками;
  • Розроблення державних соціальних стандартів надання послуг населенню у бібліотечній сфері;
  • Запровадження ефективної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації бібліотечних кадрів;
  • Забезпечення фінансування виконання завдань і заходів Державної цільової національно-культурної програми створення єдиної інформаційної бібліотечної системи «Бібліотека – ХХІ»;
  • Активізація діяльності бібліотек із формування електронних ресурсів, у т.ч. Електронної бібліотеки «Культура України» та електронного ресурсу «Шевченкіана», на основі координації та кооперації.