Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Зустріч із творцями фільму «1961. Тайна киевского потопа»

(студія «Закрытая зона», 2008)

 

image21 березня 2013 року в Національній парламентській бібліотеці України (вул. Набережно-Хрещатицька, 1) у рамках засідання клубу «Бібліотека і Місто» відбулася зустріч із творцями фільму «1961. Тайна киевского потопа» і його перегляд.

Автор ідеї створення та сценарію фільму, народний депутат України Володимир Ар’єв у вступному слові розповів як зародилися думки про фільм, головною метою якого було донести до широкого загалу важливість збереження історичної пам’яті, відповідального ставлення до природних ресурсів, виховання співчуття і пошани до постраждалих і загиблих під час трагічних подій, що сталися у столиці України 13 березня 1961 року. 

Цей день увійшов у історію міста під назвою "чорний понеділок". Внаслідок людської недбалості за лічені години неподалік Бабиного Яру, в густозаселеному районі Куренівки, під триметровим шаром бруду були поховані житлові та адміністративні будинки, трамваї, тролейбуси, автобуси і трамвайний парк. За офіційними даними загинуло 145, за неофіційними – понад 1500 людей. А ті, хто зміг вижити, згадують той день як один із найстрашніших у своєму житті.

До наших днів про трагедію потопу на Куренівці збереглося небагато документальних свідчень: 8-хвилинна хроніка, відзнята на місці трагедії, та поодинокі спогади очевидців. Більшість документів про ті події було знищено відразу ж за наказом правлячої партійної верхівки, а щось сховано в московських архівах під грифом "секретно" на довгих 50 років.

Фільм "1961. Тайна киевского потопа" відтворює картину трагедії очима тих, хто вижив. Вони були присутні і на зустрічі, зокрема, п. Римма Сусліна та п. Надія Вовк, щоб разом із режисером-постановником Ольгою Крайник ще раз наголосити на бережному ставленні до природи та, особливо, на тому, як варто цінувати життя і завжди бути готовим прийти на допомогу.

image image
Володимир Ар’єв Ольга Крайник

image

image
Римма Сусліна Надія Вовк

 

Інформація підготовлена відділом СКД