Субота, 7 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Корифей української музики

 

(До 175-річчя від дня народження  українського композитора,

основоположника української класичної музики)

 

image23 березня 2017 року Кіномистецька вітальня зібрала шанувальників таланту і творчості Миколи Лисенка з нагоди його 175-річчя.

Блискучий диригент, обдарований піаніст, педагог, засновник вітчизняної композиторської школи, основоположник української класичної музики… В історії вітчизняної культури він залишається унікальним прикладом поєднання в одній особі блискучого музиканта і видатного громадського діяча.

Оцінюючи внесок Миколи Лисенка в становлення українського музичного мистецтва, Костянтин Станіславський писав: «Я гаряче люблю українську музику. Якщо Чайковського ми називаємо чарівником російської музики, то Лисенка – цього чудового і захоплюючого красою своєї музики композитора – ми сміливо можемо назвати сонцем української музики».

З теплими словами привітання до присутніх звернулась завідувач Музею Миколи Лисенка, багаторічна хранителька спадщини композитора Роксана Скорульська.

Гостей вітальні було запрошено до перегляду художнього фільму про Миколу Лисенка «І в звуках пам’ять відгукнеться..». Створена Національною кіностудією імені Олександра Довженка у 1986 році, кінострічка привертає увагу блискучим складом знімальної групи. Це – режисер Тимофій Левчук, сценаристи Іван Драч та Іван Миколайчук, а також ціла плеяда зіркових акторських імен: Федір Стригун, Костянтин Степанков, Андрій Харитонов, Ольга Сумська. Прояв щирих емоцій, позитивних вражень та численні схвальні відгуки про майстерно створений кінопродукт стали кращою оцінкою глядачів після перегляду фільму.

Під час заходу експонувалась книжкова виставка «До 175-річчя від дня народження М. В. Лисенка (1842–1912), українського композитора, етнографа, піаніста, громадського діяча, основоположника української класичної музики», на якій були представлені видання, що висвітлюють життя і творчість М. В. Лисенка, розкривають вплив митця на розвиток сучасного музичного мистецтва.