П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня рідної мови


image

Мова є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального і духовного спадку. Для кожного народу рідне, материнське слово є оберегом. Воно таїть у собі надбання віків, пам'ять усього народу, оберігає й передає всі виміри духовних скарбів поколінь.

За пропозицією держав – членів ЮНЕСКО – Генеральна конференція організації у листопаді 1999 року проголосила Міжнародний день рідної мови, який уперше святкувався 21 лютого 2000 року у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі і відтоді відзначається щорічно.

Залучення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити розмаїття культур. Надзвичайно важливими є кроки щодо сприяння розповсюдженню рідних мов і багатомовної освіти, розвитку і поширення мовних і культурних традицій в усьому світі. Ці кроки зміцнюють солідарність, взаєморозуміння, терпимість і діалог мешканців нашої планети.

В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови

До Міжнародного дня рідної мови в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція вміщує літературу, що висвітлює питання етнонаціональної політики та розвитку полікультурного простору нашої держави. Також до уваги користувачів пропонуються законодавчі документи та матеріали, наукові збірники, матеріали науково-практичних конференцій, монографії, довідкові видання та інша література з питань етнополітики та національних відносин в Україні.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 21 лютого  – 15 березня 2017 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД