П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 До 90-річчя створення Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України (1926)


imageІнститут літератури імені Тараса Шевченка НАН України – провідна науково-дослідна установа в Україні, діяльність якої спрямована на  всебічне вивчення української літератури, літератури зарубіжних країн, на розробку теоретичних та методологічних проблем, збереження й вивчення рукописної спадщини українських письменників.

З самого початку свого наукового життя Інститут мав право і повинен був збирати архівні літературні матеріали, а розпочинав подвижницькими пошуками і збиранням рукописної й малярської спадщини Тараса Шевченка. Тематика наукових досліджень Інституту охоплює найактуальніші проблеми сучасної науки про літературу.

Очолює Інститут літератури академік НАН України, доктор філологічних наук Жулинський Микола Григорович. 

Вагомість наукової діяльності Інституту підтверджується високою оцінкою робіт його співробітників науковою громадськістю не лише в Україні, а й за її межами. Серед таких робіт  — «Історія української літератури ХІХ ст.», «Дискурс модернізму в українській літературі» С. Д. Павличко, «Очима Заходу. Рецепція України в Західній Європі» Д. С. Наливайка та інші.

Скарбом загальнонаціонального значення є рукописний фонд Інституту, що нараховує понад 100 тис. одиниць рукописів українських митців від XIV—XVI ст. до наших днів.

Бібліотека Інституту, що була заснована 1926 р., представляє собою унікальне зібрання художніх текстів та праць літературознавчого профілю українською та іншими європейськими мовами (160 тисяч одиниць).

З 1957 р. Інститут спільно із Національною спілкою письменників України видає науковий журнал «Слово і час» (до 1990 року — «Радянське літературознавство»), головний редактор — д. ф. н. Л. І. Скупейко; «Спадщина. Літературне джерелознавство. Текстологія», голова редколегії — к. ф. н. Г. М. Бурлака; «Літературна компаративістика», відповідальний редактор – акад. НАН України Д. С. Наливайко; «Літературознавчі обрії. Праці молодих учених», науковий редактор – чл.-кор. НАН України М. М. Сулима і т.д.

Щорічно співробітники Інституту публікують фундаментальні монографічні дослідження, наукові збірники, статті в періодиці, що різнопланово висвітлюють найактуальніші проблеми сучасної гуманітаристики. Активно видається літературна спадщина України.

Інститут підтримує тісні контакти з багатьма вищими навчальними закладами в Україні, співпрацює з фаховими комісіями Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. У результаті напрацьовані в Інституті матеріали використовуються у вузівських та шкільних програмах. Також підтримує роботу різнопланових літературознавчих науково-дослідних центрів та лабораторій по всій Україні.

З 2005 р. при Інституті спільно із Посольством США в Україні було започатковано Центр американських літературних студій в Україні; з 2006 р. за підтримки Посольства Німеччини в Україні функціонує Центр германістики; у 2010 р. засновано Центр досліджень літератур, мов і культур Японії, Кореї та Китаю.

Інститут має зв’язки з науковими центрами США, Італії, Німеччини, Канади, Австралії, Польщі, Болгарії, Румунії, Білорусі, Росії. Спільно із зарубіжними вченими Інститут виконав і виконує такі проекти, як «Енциклопедія сучасної України», «Епістолярна та літературна спадщина М. Грушевського», «Бібліотека фундації О. та Т. Антоновичів», «Конкордація поетичних творів Тараса Шевченка» та «Шевченківська енциклопедія у 6-ти томах».

З 2011 р. Інститут разом із 12 іншими вітчизняними та зарубіжними науково-освітніми установами, включаючи НаУКМА, бере участь у проекті  Європейського Союзу Tempus IV «Розробка дієвої моделі Докторської школи для впровадження структурованих освітніх PHD в Україні та Грузії».

Інститут літератури ніколи не згортав крил, хоча їх повсякчасно жорстоко підрізали, пробивався до мистецької таїни літературного твору і суті літературного процесу, утверджував свій науковий авторитет виданням передусім фундаментальних досліджень.

До 90-річчя створення Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України (1926) в Національній парламентській бібліотеці України було підготовлено книжкову виставку. Увазі користувачів пропонується література, яка висвітлює історію Інституту впродовж його 90-річчя існування з 1926 до 2016 р. Значну увагу приділено працям  співробітників Інституту, їх періодичним виданням. Подано спогади вітчизняних та зарубіжних науковців про історію Інституту та його співробітників.

На виставці представлено документи з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 26 жовтня  –  31 грудня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД