Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Єврейські адреси Києва

  

 

image

image

 

Зустріч
із відомим києвознавцем, істориком
Михайлом Кальницьким

 

 

28 лютого 2013 року в конференц-залі бібліотеки за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, відбулося чергове засідання клубу «Бібліотека і Місто».

Гостем клубу був відомий києвознавець, письменник Михайло Кальницький. Тема зустрічі: «Єврейські адреси Києва».

Упродовж тривалого часу М. Кальницький досліджує минуле і сучасне єврейського Києва. Спільно з Інститутом іудаїки підготував карту-схему «Єврейські адреси Києва» (витримала кілька видань, починаючи з 1998 р.). Він є автором історичних начерків про синагоги Києва, численних статей у єврейських газетах України, альманасі «Егупец», учасником наукових конференцій і експедицій з іудаїки.

У 1990-ті рр. розробив перші екскурсійні маршрути єврейськими пам’ятними місцями Києва.

2012 року у видавництві «Дух і літера» вийшла його книга «Еврейские адреса Киева», побудована як путівник присвячений місцям, пов’язаним із історією та культурою київського єврейства. Вона розповідає про життя городян, їхній побут і заняття. Окремий розділ присвячений єврейським некрополям.

Після ґрунтовної доповіді між дослідником і присутніми відбулася зацікавлена розмова, зокрема про місцевість, де сьогодні розташоване приміщення НПБУ на Подолі, про єврейські пам’ятники у Києві, про долі окремих представників єврейського народу тощо.

Насамкінець Михайло Кальницький подарував свою книгу із дарчим написом Бібліотеці.

 

image  image

 

Інформація підготовлена відділом СКД