Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 «… Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин …»

(До 30-х роковин Чорнобильської катастрофи)

Книжкова виставка

 

                                                                                          «Ми підходимо до великого повороту в житті  
     людства, з яким ми не можемо порівняти все ним 
     раніше пережите. Недалеко той час, коли людина 
     одержить у свої руки атомну енергію, таке джерело 
    сили, яке дасть їй можливість будувати своє життя, 
    як вона захоче ... Чи зуміє людина скористатися тією 
     силою, спрямувати її на добро, а не на 
     самознищення?»

 В. І. Вернадський

 

image

26 квітня 1986 року майже в центрі Європи сталася найбільша техногенна радіоекологічна катастрофа XX століття – аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції.

Медичні, радіобіологічні, соціальні, історико-культурні та економічні проблеми, спричинені нею, не мають аналогів у світовій історії. Вони досі нагадують і, на жаль, ще довго нагадуватимуть про себе.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

Прикро, але з самого початку і до 1991 року дані про Чорнобильську катастрофу мали гриф секретності  не тільки на  документи, але і на розповіді людей – учасників та свідків цих подій. Ще й сьогодні світова громадськість не має достатнього уявлення про всі аспекти катастрофи. Погляди на причини і наслідки катастрофи українських та іноземних спеціалістів різняться, багато питань залишаються спірними й до кінця не вирішеними.

26 квітня 2016 року виповнюється 30 років з моменту страшної для всього людства техногенної ядерної катастрофи – аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Національна парламентська бібліотека України з нагоди цієї сумної дати та на виконання Указу Президента України «Про заходи у зв'язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» підготувала книжкову виставку «…Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин …».

Чорнобильська катастрофа завдала серйозних збитків економіці та соціальній сфері, нанесла великої шкоди навколишньому середовищу не тільки України, але і Білорусі та Росії.

Документи і матеріали щодо історії будівництва ЧАЕС, її експлуатації, аварії та події після Чорнобильської катастрофи представлено у розділі «Чорнобиль: дні випробувань».image

Видання інформують про радіаційний стан зони відчуження, роботи на об’єкті «Укриття», тощо. Розповідається про те, як народ долав тяжкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атома. Розділ презентує матеріали парламентських слухань і наукових конференцій, присвячені наслідкам Чорнобильської катастрофи. Адже її тяжкі наслідки продовжують свій негативний вплив на всі сфери життя. Публікації та інтерв`ю з відомими вченими висвітлюють питання віддалених наслідків аварії, перспектив розвитку атомної енергетики.

Другий розділ «Природне середовище і здоров`я людини» розповідає про сьогодення Чорнобильської зони, про сотні гектарів забруднених територій, спустошені населені пункти і про виживання в цих районах людей. Виявлені наслідки катастрофи повною мірою ще не вивчені, але здатні викликати генетичні зміни і зростання захворювань. Досліджується вплив радіоактивного випромінювання на імунну систему людей і тварин, зміни в екосистемі. Монографії та матеріали наукових конференцій інформують про наукові дослідження та винаходи для мінімізації медичних і екологічних наслідків Чорнобильської катастрофи. 

Фотоальбоми, художні твори про аварію на Чорнобильській АЕС, скорботу, мужність людей, моральні і соціальні наслідки представлені у розділі «Ода мужності».

В експозиції представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами. 

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 20квітня – 16 травня 2016 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД