Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Урочисті збори, присвячені 135-й річниці визволення Болгарії

від п’ятивікового османського ярма

 

26 лютого 2013 року напередодні великого національного свята Болгарії – Дня визволення від османського ярма, яке відзначається щороку 3 березня, у Національній парламентській бібліотеці України з ініціативи Товариства дружби «Україна – Болгарія» та Асоціації «Міжнародне співробітництво» Київської організації НСЖУ відбулися урочисті збори, присвячені 135-й річниці визволення Болгарії від п’ятивікового османського ярма.

Російсько-турецька війна 1877–1878 рр. виникла унаслідок загострення міжнародних відносин та підйому національно-визвольного руху на Балканах. Повстання проти турецького панування у Боснії та Герцеговині (1875–1878) та у Болгарії (1876) викликали в Росії всебічну підтримку братніх слов’янських народів. Дивовижні приклади героїзму на Балканах у російсько-турецькій війні демонстрували як російські воїни, так і українці, які входили до складу Київського та Одеського військових округів. Поруч із ними звитяжно воювали й болгарські ополченці. Війна закінчилася підписанням Сан-Стефанської мирної угоди (1878 р.), що мала велике значення для визволення народів Болгарії, Румунії, Сербії та Чорногорії від турецького ярма та здобуття народами цих країн державної незалежності. Проте перемога над турецькими загарбниками була досягнута ціною величезних втрат. На Балканах загинуло понад 200 тисяч воїнів-визволителів.

В Україні свято бережуть пам'ять про воїнів-визволителів російсько-турецької війни 1877–1878 рр. У 2010 році з ініціативи Товариства дружби «Україна – Болгарія» у Києві коштом громадськості збудовано пам’ятник героям-визволителям Болгарії від османського ярма. А 2011 року у центрі міста встановлено пам’ятник національному герою Болгарії, капітану Петкові Воєводі, що свідчить про славні, вікопомні традиції братерської дружби наших слов’янських народів.

Збори з нагоди національного свята Болгарії відкрив голова Товариства дружби «Україна – Болгарія», академік, почесний доктор права, Посол Миру Юрій Сєдих. Приємним заспівом до розмови стало привітання присутніх болгарською мовою учнями київського ліцею № 293 на чолі з директором Лесею Костіною.

Із докладною доповіддю «Україна і національно-визвольна боротьба болгарського народу» виступила заступник голови Товариства, кандидат історичних наук Маргарита Знаменська. Із дружнім словом вдячності до українських побратимів звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарії в Україні Красімір Мінчев, який багато років підтримує близькі стосунки з українським народом. У зборах взяли участь почесні гості з Болгарії – радник Посла з питань освіти та культури Петер Танєв, аташе з питань культури Ісмегюл Ахмед, а також гість з Росії – радник Посла Російської Федерації в Україні, директор Російського культурного центру в Україні Костянтин Воробйов.

У виступах колишнього Надзвичайного і Повноважного Посла України у 7-х країнах Ростислава Білодіда, генерала Віктора Казьміна з Міністерства надзвичайних ситуацій, кавалера болгарського ордена «Командос» за ліквідацію терористичної операції на території Болгарії генерала Миколи Кононенка, виконавчого директора аерокосмічного товариства України Валерія Фролова, активного ліквідатора Чорнобильської аварії Володимира Гудова, письменника з болгарським корінням Валерія Азманова, протоієрея УПЦ Московського Патріархату Батенка, проректора з виховної роботи Київського університету права НАНУ Галини Левківської, поетеси і композитора Валентини Біган лунали слова щирої любові до братньої Болгарії. Етнічна болгарка, викладач кафедри слов’янської філології КНУ ім. Т. Г. Шевченка Тетяна Доценко зробила ґрунтовну доповідь про розвиток національної культури болгарського народу у період після визволення від османського ярма.

Готуючись до зборів із нагоди національного свята болгарського народу, плідно попрацювали і співробітники Національної парламентської бібліотеки України, які створили до цієї події зі своїх фондів книжкову виставку, присвячену братнім стосункам українського і болгарського народів, про що розповіла Генеральний директор НПБУ Тамара Вилегжаніна, а також нагадала про цікаві спільні проекти Бібліотеки і Посольства і висловила сподівання на подальшу обопільно важливу і корисну співпрацю.  Голова Товариства Юрій Сєдих зі щирою вдячністю подарував Бібліотеці добірку книжок про діяльність Товариства дружби «Україна – Болгарія», якому у грудні нинішнього року виповнюється 55 років, а Надзвичайному й Повноважному Послу республіки Болгарія в Україні Красіміру Мінчеву вручив найвищу нагороду Товариства ­– «Знак Пошани». Насамкінець перед учасниками святкових зборів виступили співачка Ірина Персанова та скрипачка Олександра Видря.

 

 

image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image

 

Інформація підготовлена відділом СКД