Неділя, 8 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Розвиток фотографії  у Києві в другій половині ХІХ – початку ХХ століття.


З такою темою у новорічні свята, 9 січня 2016 р.,  завітала до клубу завідувач відділу Музею історії міста Києва Ольга Друг.Її розповідь була побудована на матеріалах фондової колекції музею, яка нараховує велику кількість старовинних фотографій, негативів на склі, плівці тощо. Відеоряд, що супроводжував виступ доповідача, дозволив зануритися  у далеку київську історію. Панорамні, видові, інтер’єрні, портретні фото, вуличні сценки, базари, типажі – все це захопило увагу членів клубу. Йшлося також і про появу міських фотоательє, обов’язкові вимоги щодо організації  їхньої роботи,  про те, що джерелом вивчення фотографії може бути не лише знімок, а й його паспорту. Прізвища київських фотографів (до 1914 року у місті  працювало близько 70 комерційних фотографів), серед них зокрема: Г. Чугаєвича, Ф. Мезера,  М. Прахова, М. Постернака, Г. Лазовського,  Е. Козловського, Ф. Красицького, безумовно збагачують список постатей, які назавжди залишаться в історії Києва.

Наприкінці Ольга Друг відповіла на запитання та порадила всім присутнім з великою увагою і відповідальністю поставитися до зберігання родинних фотоархівів як до передачі пам’яті роду нащадкам.

Щирі слова подяки та одностайне побажання з часом оформити поданий матеріал у книгу пролунали від присутніх на адресу Ольги Миколаївни Друг, закоханого у рідне місто дослідника. 

 

Інформація підготовлена відділом СКД НПБУ