Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

У травні 1945 року завершилася Велика Вітчизняна війна. Жахливі наслідки цієї надзвичайно жорстокої війни – загибель мільйонів людей, зруйновані міста і села, понівечене народне господарство. А до цього слід ще додати вивезення мирного населення до Німеччини та інтенсивне використання там примусової праці іноземців.

Сучасні дані свідчать, що у Німеччині та на окупованих нею землях працювало майже 13,5 млн. осіб. Це, перш за все, військовополонені та в’язні концтаборів, а також депортоване цивільне населення, так звані «остарбайтери». Надзвичайно масштабне примусове використання праці мирного населення тривало з початку 1942 р. до початку 1945 р. Зокрема, до червня 1943 року з України було вивезено один мільйон осіб. Як засвідчують документи, перед початком війни німецька влада не планувала проводити подібних заходів, але досить скоро виявилась нестача трудових ресурсів. Щоб вирішити її, німці вдалися до депортації та примусової міграції населення. Видобувна та обробна промисловості, транспорт, будівництво, сільське та домашнє господарство – це далеко не повний перелік сфер, де використовувалась праця мирних громадян із окупованих країн. За 1941–44 роки загальна кількість остарбайтерів становила 2,8 млн осіб, у тому числі 2,2 млн українців. Більшість остарбайтерів після закінчення війни була насильно репатрійована в СРСР, де майже всіх було звинувачено у «зраді батьківщини» і репресовано.

22 березня 2012 року Президент України В. Янукович із метою вшанування пам'яті жертв насильного вивезення мирного населення підписав Указ №206/2012 «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами початку насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни», яким передбачається залучення відповідних державних інституцій, наукових кіл до інформування міжнародної спільноти та громадян України про події, пов'язані з масовим насильним вивезенням мирного населення з території окупованої України на примусові роботи на території Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни із колишнім СРСР, або на території окупованих ними інших держав у період Великої Вітчизняної війни, та трагічні наслідки цих подій для українського народу.

У Національній парламентській бібліотеці України ця болюча сторінка вітчизняної історії висвітлена на книжковій виставці «Тавро неволі».

В експозиції представлені наукові збірники, статті із періодичних видань, спогади, інтерв’ю та листи воєнного часу колишніх «остарбайтерів». Виставка присвячується пам’яті співвітчизників, які пережили воєнне лихоліття.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД