Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація
нової книги доктора історичних наук, відомого телеведучого та журналіста
Данила Яневського

«Проект “Україна”: Жертва УПА, місія Романа Шухевича»

25 жовтня 2012 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулася презентація нової книги Данила Яневського “Проект “Україна”: Жертва УПА, місія Романа Шухевича” (Вид-во «Фоліо», 2012). 

Нове документальне дослідження доктора історичних наук, відомого телеведучого та журналіста Данила Яневського є результатом багаторічного дослідження десятків тисяч сторінок документів, мемуарів і артефактів із колекції Українського національного музею (Чикаго, США), де автор відновив реальну історію УПА, з'ясував її чисельність, місця та час народження, імена головних командирів.

На думку автора, історія УПА – це історія збройного спротиву частини українського народу комуністичній диктатурі, історія реального, а не вигаданого Голокосту українців, історія однієї з найбільших антропологічних катастроф в історії Європи за останню тисячу років.

Здавалось би, за такої кількості, але, найголовніше, якості публікацій, сучасне українське суспільство мусило мати чітку, ясну, прозору, всебічно досліджену історію УПА. У суспільстві мала б існувати хоч якась подоба консенсусу. Але, на жаль, такого взаєморозуміння немає. Більше того, попри 20-річні зусилля наукової громадськості, в суспільній свідомості існують дві діаметрально протилежні оцінки.

Відповідаючи на питання: про що нова книга, Данило Яневський наголосив: «Ця книга про життя, змістом якого стала смерть. Ця книга про смерть, яка стала змістом життя. Ця книга про життя, яке стало гіршим за смерть». А підсумовуючи виступ, автор сказав: «Сперечайтесь, читайте, вивчайте, складайте свою думку і не вірте мені – Данилові Яневському. Як і будь-яка людина, послана Богом, я маю право на свою власну думку. Кожна людина з будь-якого питання має право на свою думку. Ми не маємо тільки одного права: принижувати гідність іншої людини. Моя контрверсія полягає в тому, що я люблю свою Україну...».

Завершилася презентація книжки «Проект «Україна»: Жертва УПА, місія Романа Шухевича» тривалою автограф-сесією Данила Яневського.

У заході брали участь: директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, відомий український письменник, кіносценарист Андрій Курков (модератор), численні представники ЗМІ, користувачі й працівники НПБУ та бібліотек Києва, студенти коледжів і ВУЗів.

 




Данило Яневський
Андрій Курков,
Олександр Красовицький


Аудиторія
Автограф-сесія

 

Інформація підготовлена відділом СКД