Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«О краю мій! Свята руїно,
Новітня Троя в попелах!
Перед тобою гну коліно
І кличу: Боже в небесах,
За кров, за муки, за руїну,
Верни, верни нам Україну!».

Б. Лепкий 

 

imageУ 2012 році виповнюється 140 років із дня народження Богдана Сильвестровича Лепкого – видатного письменника, прозаїка, літературознавця, критика, перекладача, історика літератури, видавця, публіциста, громадсько-культурного діяча, художника.

Народився Богдан Лепкий (Богдан Теодор Нестор Лепкий) 9 листопада 1872 року на Тернопільщині в родині сільського священика. Навчався у гімназії в Бережанах. Писати твори майбутній письменник почав у другому класі гімназії під впливом бабусиних оповідей. Б. Лепкий готувався стати художником, брав уроки у славетного Юліана Панкевича, вступив до Віденської Академії мистецтв. Але навчання не принесло морального задоволення.

Творчі інтереси молодого митця визначило знайомство зі студентом Віденського університету Кирилом Студинським. Б. Лепкий вступив до Львівського університету. Приятелював із молодим поетом Миколою Вороним, відомими співаками Соломією Крушельницькою та Олександром Мишугою, композитором Остапом Нижанківським та іншими діячами літератури та мистецтва.

У 1895 році після закінчення Львівського університету Богдан Лепкий працює вчителем української та німецької мови у гімназії. У цей час написав низку віршів та оповідань («Для брата», «В світ за очі», «Дивак»), його твори починають з'являтися на сторінках «Діла», «Буковини» та інших періодичних видань. П’єсу Богдана Лепкого «За хлібом» поставив театр «Руської бесіди».

Із 1899 року Б. Лепкий викладає в Ягеллонському університеті Кракова українську мову та літературу. В цей час виходять збірки його оповідань, віршів та літературознавчі дослідження про Василя Стефаника, Маркіяна Шашкевича, Тараса Шевченка. Твори письменника починають перекладати польською, російською, чеською, німецькою, угорською та сербською мовами.

Під час Першої світової війни Лепкого було мобілізовано, він одержав призначення для культурно-освітньої роботи серед військовополонених.

Після закінчення війни Богдан Лепкий оселився в Німеччині. В Берліні письменник працює у видавництві "Українське слово", випускає бібліотеку творів української класики та сучасної літератури.

Трагічні події історії початку XX століття спонукали митця до осмислення причин національних катастроф України. У 20-ті роки минулого століття він приступає до створення циклу повістей про долю гетьмана Івана Мазепи та українського народу. Створене Богданом Лепким п'ятитомне історичне полотно під спільною назвою «Мазепа» було видане у повному обсязі лише 1955 року у США.

У 30-ті роки письменник щороку приїздить до Івано-Франківщини, де навколо нього гуртується молодь та влаштовуються літературні вечори.

Після окупації Польщі нацистською Німеччиною становище Б. Лепкого стає особливо складним, він втрачає посаду викладача університету, перебуває у складному матеріальному становищі. Помер Богдан Лепкий 21 липня 1941 pоку, похований у Кракові на Раковецькому цвинтарі.

На виставці експонуються прозові, поетичні та літературознавчі твори  Богдана Лепкого. Матеріали науково-практичних конференцій, монографії, статті з періодичних видань, розкривають життєвий і творчий шлях письменника. Історична епопея «Мазепа» та історичні повісті, що ввійшли до неї, відтворюють образ гетьмана Івана Мазепи героїку і трагізм його доби напередодні Полтавської битви. Представлені на виставці повісті, оповідання та казки Богдана Лепкого пронизані ніжністю до рідної природи, до людей та найближчого свого оточення. Експозиція презентує також поетичні збірки митця, адже поезії належить провідне місце у великій різножанровій творчій спадщині Богдана Лепкого.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД