Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День українського козацтва. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці, зокрема, мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці. Окрім того, на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, що обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі. Тому символічно, що День українського козацтва встановлений Указом Президента України № 966 від 7 серпня 1999 року припадає саме на цю дату.

Традиційно до цього Дня Національна парламентська бібліотека України підготувала книжкову виставку, де йдеться про епоху козацтва, яка створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української культури.

День українського козацтва — це данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності.

Книжкова виставка містить монографії, історичні, наукові, документальні та бібліографічні нариси, історично-краєзнавчі довідники, а також міфи, факти та коментарі доби козацтва. Також представлені книги, в яких описано побут, традиції, звичаї козацької доби та видання для дітей. Експозиція буде цікавою для науковців, викладачів вузів, студентів, музейних працівників та всіх, хто цікавиться історією українського козацтва.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД