Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Творець Першої Української Конституції»

 

до 340-річчя від дня народження Пилипа Орлика


У жовтні 2012 року виповнюється 340 років від дня народження Пилипа Орлика – українського державного, політичного і військового діяча, гетьмана України.

Пилип Орлик народився 11 жовтня 1672 р. в сім'ї родовитої литовської шляхти чеського походження – Орликів. Батько Степан Орлик служив у війську польського короля, загинув на 51-у році життя під час польсько-турецької війни в битві під Хотином у грудні 1673 року. Мати – Ірина Орлик (з білорусько-українського роду Малаховських), охрестила сина за православним обрядом (батько був католиком).

Навчався у єзуїтському колегіумі у Вільні (Вільнюс), а також у Києво-Могилянській колегії, яку закінчив у 1694 році. Під час навчання проявив талант ораторства і поезії, цікавився філософією і літературою.

Із 1668 року Пилип Степанович займає посаду кафедрального писаря київської метрополії, 1700 року – старший канцелярист у генеральній військовій канцелярії, 1706 – генеральний писар Війська Запорізького.

Гетьман Іван Мазепа та Пилип Орлик були однодумцями. Гетьман розумів, що в особі Орлика має не тільки освіченого генерального писаря, а й надійного помічника.

Після подій шведсько-російської війни 1708–1709 років, Полтавської битви, нещасливої для Мазепи, весь табір прихильників гетьмана Мазепи опиняється на території Туреччини в Бендерах. Тут після смерті Івана Мазепи постає питання про вибір нового гетьмана. 1710 року під час Козацької ради гетьманом було обрано Пилипа Орлика та укладено угоду між ним як державотворцем і рештою козацтва – «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська».

Укладений документ пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика, так звана Бендерська конституція, яку вважають першою українською Конституцією а також однією із перших конституцій у Європі.         

«Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська» став унікальним документом по розробленості нових національно-державних пріоритетів та демократичної форми влади, регламентації устрою України. Конституцією Пилип Орлик зобов'язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії у випадку, якщо він здобуде владу в Україні.

Створення Конституції вважається значною заслугою Пилипа Орлика в історії України, адже нею він порушував питання про відновлення української державності.

Національна парламентська бібліотека України з нагоди цієї дати підготувала книжково-ілюстративну виставку «Творець Першої Української Конституції».     

Книжкова експозиція представляє історичний портрет українського політичного діяча першої половини XVIII ст., творця першої української Конституції – гетьмана Пилипа Орлика. У наукових працях, документах і матеріалах подається історія створення «Конституції», розглянуто історичні події за яких цей документ було написано, висвітлюються головні ідеї, викладені в Конституції 1710-го року та літературних творах Пилипа Орлика.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД