Середа, 16 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ документального фільму «Соловей співає» (Україна, 2019)

(До Дня української писемності та мови) 

 

22 жовтня 2024 року о 13:00 у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, відбудеться показ документального фільму Сергія Кримського «Соловей співає».

Документальний фільм «Соловей співає» досліджує проблему мовного питання в Україні. Автори проєкту провели глибокий аналіз причин та наслідків, що вплинули на сьогоднішню конфронтацію української мови.

Стрічка занурює глядача в стародавні часи, коли створювались певні об’єктивні міфи, що були насаджені людям, як істина. Це стосується меж і сфер застосування носіями їх рідної мови. Творці фільму постарались відшукати відповіді на такі важливі запитання: «Чому для багатьох громадян спілкування українською є нонсенсом?», «Яке значення має мова для розвитку держави в цілому?», «Чому протягом багатьох років загарбники насаджували українцям свою мову?» та багато інших.

Сьогодні питання мови постає особливо гостро, оскільки це один з важливих факторів національної безпеки та цілісності всієї країни. Адже, як показує історія, ідея не важливості мови була вміло інтегрована в суспільну думку активною пропагандою спочатку російської імперії та радянського союзу, а потім і рф. Фільм допоможе дослідити мовне питання, свою ідентичність. У стані війни із росією, коли загарбники відверто і нахабно зазіхають не просто на наші землі, а на саме наше право на існування, потрібно чітко розуміти, хто ми є і за що ми боремося.  

Робота над кінострічкою тривала впродовж трьох років й відбувалася у п’яти країнах: Україні, Білорусі, Ізраїлі, Великобританії та США. Багато часу було витрачено на збір потрібної інформації, щоб розкрити різні погляди на питання мови. До роботи залучали фахових лінгвістів, дослідників.

Кінопоказ приурочено до Дня української писемності та мови.

Стрічка «Соловей співає» об’єднує українців довкола мови, допомагає прийняти її як частину себе.

 

Запрошуємо всіх охочих!

Зареєструватися на захід

 

 Вхід вільний

 Увага! 

Заплановані дати та час проведення заходів можуть змінюватись в залежності від обставин партнерів у проведенні заходу, повітряних тривог, відсутності електропостачання.

 Довідки за тел.: +38 (067) 407 58 82