Субота, 26 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

5 жовтня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбулася презентація виставки живопису відомого українського художника Петра Смиковського, творчість якого вирізняється самобутністю, особливим відчуттям кольору, емоційним наповненням, розмаїттям жанрів.

Під час проведення заходу було продемонстровано відеозапис чудових творів митця, переданих ним в дар і розміщених у головному соборі Української Греко-Католицької Церкви в Києві.

Ініціатор і співорганізатор заходу Лариса Смиковська, дружина художника, натхненниця і Янгол-охоронець митця, розповіла про «невгамовність» Петра Івановича. Художник не дозволяв собі відпочинку і не робив перерви в малюванні, захоплюючи багатьох своєю творчістю. Допомагав всім, хто звертався до нього по допомогу в опануванні основ живопису, а в Італії пан Петро, влаштувавши свій мольберт серед дитячого майданчику, давав майстер-класи місцевим дітлахам як працювати з олійними фарбами і втілювати побачене на полотно.

Друзі та колеги подружжя Смиковських, художники, поціновувачі живопису, користувачі Бібліотеки ознайомилися з численним доробком художника, створеним в Італії. Показ колоритних робіт із захоплюючими краєвидами гармонійно доповнило звучання твору «Мелодія» Мирослава Скорика.

Учениця художника Людмила Швецова, математик Тетяна Зима, дизайнер Віктор Кузик, художник Ярослав Логінський поділилися своїми враженнями та позитивними емоціями від побаченого, спогадами про спілкування і навчання у мудрого педагога. Член Правління Українського фонду культури імені Бориса Олійника, художник, педагог, член НСХУ Олена Красильникова високо оцінила рівень творчості митця, побажала подальшого експонування колекції робіт, достойних музеїв світу.

На справжньому святі кольору та творчості панувала дружня атмосфера єднання, захоплення експресією і вишуканим стилем робіт Петра Івановича Смиковського.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото завідувачки сектором

відділу обслуговування користувачів Наталії Опенько