Субота, 26 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

28 вересня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт «Традиційна музика доби бароко в Україні» за участі випускників державного закладу мистецької освіти Студії  по підготовці акторських кадрів при Національній заслуженій капелі бандуристів України ім. Г.І. Майбороди та керівниці Студії, талановитої бандуристки та досвідченого педагога Тетяни Лободи.

Лірник-кобзар Михайло Гречкін та лірник Іван Степанов, бандуристки Марія Кривенко та Ірина Атаєва, бандурист Владислав Мазур занурили слухачів в атмосферу пісенного та музичного мистецтва України кінця ХVІ-початку ХVІІІ ст. у добу величного, пишного, і водночас драматичного бароко, пов’язаного з національно-визвольними змаганнями українського козацтва під проводом Богдана Хмельницького.

Тетяна Лобода розгорнула перед слухачами картину початку розквіту України, коли на ряд міст  було поширене магдебурське право. Це стало передумовою виникнення та становлення кобзарства, коли над Україною панував дух козацтва, жага козаків до волі. Цей дух кобзарями та лірниками був покладений в основу пісень того часу – пісні героїчного епосу, а також думи та плачі; молитви, псалми та духовні пісні; сатиричні, розважальні і танцювальні. Початок зародження кобзарства – ХV ст., розквіт у часи козаччини – ХVІІ-ХVІІІ ст. і в ХІХ ст. занепад мандрівного козацтва.

Пані Тетяна пояснила також конструкції музичних інструментів: колісної ліри, бандури, кобзи, їхні відмінності та особливості. Розповіла про козацькі танці «козачки», що створювалися, танцювалися, виконувалися звісно козаками.

На заході прозвучали пісенні твори у сольному та дуетному виконанні як давні народні, так і  за авторством знаних митців.

Концерт завершився майстерним виконанням пані Тетяною повчальних та гумористичних пісень.

Репертуар і виконання було схвалено щедрими аплодисментами відвідувачів.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

фото завідувачки сектору відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько