П’ятниця, 27 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

20 вересня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги Володимира Шаяна «Григорій Сковорода – Лицар Святої Борні» (Київ : Центр учбової літератури, 2024). Це глибоке філософське осмислення духовної величі самобутнього українського філософа, здійснене українським етнофілософом, санскритологом, професором Володимиром Шаяном (2.08.1908, Львів – 15.07.1974, Лондон), повне видання якого побачило світ в Україні вперше.

Презентацію провела ініціаторка та співорганізаторка заходу Галина Лозко, яка є автором передмови до книги, загальної редакції, текстологічної роботи, перекладу, пояснення слів, коментара до видання.

Науковиця ознайомила присутніх з біографією Володимира Шаяна та його концепцією про Дух нації; з кредо і головною концепцією Григорія Сковороди, викладеній в книзі. Зазначила, що «осмислення постаті видатного філософа у світлі біографії Г. Сковороди … виводить працю Шаяна на новий рівень наукових рефлексій».

Галина Сергіївна презентувала та подарувала НБУ ім. Ярослава Мудрого свої нові книги, видані у Миколаєві видавництвом «Іліон» у 2024 році. Авторкою було передано чимало книг для «Бібліотеки українського воїна».

Присутні на заході бібліограф Дмитро Пилипчук, дитячій письменник Анатолій Качан, учасник бойових дій у Бахмуті Володимир Дериведмідь, доктор філософських наук, професор кафедри Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Микола Стадник привітали Галину Лозко і всіх відвідувачів з унікальною подією презентації видання Володимира Шаяна, що стала продовженням відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. У вітаннях йшлося про важливість, багатогранність та актуальність теми, необхідність поглибленого вивчення та осмислення історії, шанування духовної спадщини. Прозвучало ствердження, що Г. Сковорода є дороговказом для нас.

Зворушливою була розповідь військового пана Володимира про свого загиблого побратима студента-історика з Полтави Антона Цедіка (позивний «Еней»), ім’ям якого названо вулицю в Києві. Антон стверджував, що «ми повинні сіяти… робити на землі рай».

Захід відвідали співробітники та користувачі НБУ ім. Ярослава Мудрого, завідувачка бібліотекою № 150 ЦБС Печерського району Києва Олена Смаль.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

фото завідувачки сектору відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько