Неділя, 20 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 255-річчя від дня народження Івана Котляревського (1769 - 1838), українського письменника, драматурга, поета, театрального та громадського діяча, основоположника сучасної української літератури

 

imageІван Котляревський народився 9 вересня 1769 року у Полтаві. Письменник походив із зубожілого козацького старшинського роду. Дев’ять років навчався в духовній семінарії у Полтаві, яку так і не закінчив. Тоді ж почав писати вірші, публікувався в сатиричному альманаху «Полтавська муха». Працював канцеляристом, вчителював у поміщицьких родинах. Водночас активно цікавився українським фольклором: вивчав життя простого люду, його звичаї та обряди, записував народні пісні. З 1796-го перебував на військовій службі у Сіверському карабінерному полку.

Перше видання «Енеїди» вийшло без дозволу і відома Івана Котляревського – робив це за власні кошти конотопський поміщик Максим Парпура. У відповідь Котляревський у виданні «Енеїди» 1809-го (коли додалася четверта частина) описав Парпуру у пеклі.

«Енеїда» – перший твір в українській літературі,image написаний розмовною українською мовою того часу. Твори Івана Котляревського започаткували новий етап формування української літературної мови.

Іван Котляревський у 1818-1821 рр. виконував обов’язки Головного директора Полтавського вільного театру − першого професійного театру в Україні (офіційно директором театру вважався музичний теоретик і диригент М. Гауптман, але фактичним керівником був його заступник І. Котляревський). Саме для цього театру була написана у 1819 році «Наталка Полтавка», сам Котляревський ще з часу його заснування виконував у виставах комедійні ролі.

Мешкав Котляревський у батьківському будинку, збудованому в 1705 році. Помер 10 листопада 1838 року в Полтаві. Перед тим відпустив на волю 6 своїх кріпаків та роздав все майно родичам і знайомим. В останню путь його проводжала вся Полтава, а Тарас Шевченко відгукнувся віршем «На вічну пам’ять Котляревському».

Іван Петрович ніколи не був одружений і не мав прямих нащадків, його спадкоємницею та господаркою садиби стала економка Мотрона Веклевичева, унтер-офіцерська вдова. Повний текст «Енеїди» (в шести частинах) побачив світ уже після смерті автора, у 1842 році. У рідній Полтаві на честь Івана Котляревського відкрито пам’ятник (1903), літературно-меморіальний музей (1952) та музей-садибу (1969).

З нагоди 255-річчя від дня народження Івана Котляревського у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організовано книжкову виставку. В експозиції представлені твори письменника та документи про його життя та творчість.

Для пошуку інших документів радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування:

9 вересня – 10 жовтня 2024 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

обслуговування користувачів Анна Сладкова