П’ятниця, 27 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 100-річчя від дня народження

Михайла Юліановича Брайчевського (1924–2001), українського історика, археолога 

 

imageМихайло Юліанович Брайчевський народився 6 вересня 1924 року в Києві. Закінчивши в 1949 році історичний факультет Київського державного університету (нині – Київський національний університет імені Тараса Шевченка), розпочав наукову діяльність в Інституті археології Академії наук УРСР. Вів археологічні дослідження на території Переяславщини, Волині та Поділля, зробивши значний внесок у дослідження історії України. У 1955 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Римська монета на території України», що стала основою для його подальших досліджень у цій галузі.

У 1950–1960 роках  вчений брав участь у створенні колективних монографій  «Нариси стародавньої історії Української РСР» (1957) та «Історія Києва» (1959).

Власні монографії  історика «Коли і як виник Київ» (1963), «Біля джерел слов'янської державності» (1964) та «Походження Русі» (1968) здобули йому світове визнання.

Михайло Брайчевський не лише був науковцем, але й активним громадським діячем, глибоко зануреним у суспільно-політичні процеси своєї епохи. Зокрема, був  одним із засновників Товариства охорони пам'яток історії та культури України. Завдяки йому вдалося зберегти від знищення низку пам'яток історії і архітектури України.

У 1966 році Брайчевський написав трактат «Приєднання чи возз'єднання?», в якому викрив історичні міфи, що виправдовували радянську інтерпретацію подій 1654 року. Праця спочатку розповсюджувалася через самвидав, а в 1972 році була опублікована у Канаді. Це стало причиною його переслідування радянською владою. Незважаючи на всі труднощі, вчений продовжував наукову діяльність, створивши низку праць, які здобули високу оцінку вже в незалежній Україні.

З початком українського національного відродження наприкінці 1980 років, Михайло Брайчевський повернувся до активного наукового та громадського життя. У 1989 році він захистив докторську дисертацію на тему «Східні слов'яни у I тис. н. е.», в 1992 році став професором Національного  університету «Києво-Могилянська академія». За наукову діяльність вчений був удостоєний численних відзнак та нагород , серед яких премії імені М. Грушевського НАН України та Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів.

Науковий доробок Михайла Брайчевського налічує понад 500 наукових праць, які охоплюють різні аспекти української історії та археології.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого до 100-річчя від дня народження Михайла Брайчевського організувала традиційну книжкову виставку

Виставка презентує різні аспекти його наукової та громадської діяльності, надаючи відвідувачам можливість зануритися в багатогранний світ наукових досліджень вченого.

Монографії, матеріали конференцій, збірники доповідей та інші документи відображають діяльність  М. Брайчевського та висвітлюють актуальні питання історії України, які були предметом його досліджень.

Про життєвий шлях М. Брайчевського, внесок у розвиток історичної науки та громадську діяльність прозповідають численні інтерв`ю з вченим, статті та публікації з преси.

На виставці представлено документи із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1, 3 поверх.

Термін експонування: 6 вересня – 6 жовтня  2024 року

 

 

 Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Людмила Кудря