Субота, 26 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Іловайськ 2014. Батальйон “Донбас”» (Україна, 2019)


28 серпня у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму «Іловайськ 2014. Батальйон “Донбас”» (Україна, 2019).

Кінострічка «Іловайськ 2014. Батальйон “Донбас”» — український повнометражний художній фільм режисера Івана Тимченка, який  розповідає про події липня-серпня 2014 року, коли українська армія та добробати, зокрема, «Донбас» потрапили в оточення під Іловайськом і згодом були розстріляні регулярною російською армією під час виходу через так званий «зелений коридор». Фільм  засновано на реальних історіях і основні події обертаються довкола добровольців батальйону «Донбас», показують їх у різних ситуаціях – від цілком мирних епізодів, які знайомлять нас із побутом та звичками бійців – до бойових сцен, у яких ми бачимо військову підготовку, поведінку в бою, їхні перемоги та втрати. 

Картина веде мову про військові операції, які плануються у штабі та згодом втілюються, проте і планування, і їх втілення зовсім не схожі на звичне нам кіно. Війна тут переплетена зі звичайним життям. Головними у фільмі є такі чесноти, як: бойове братство, солдатська солідарність, взаємна підтримка. Тут немає пафосу та героїчних промов, відсутнє високе військове начальство та політруки. Фільм передає хаос війни та водночас демонструє рішучість і мужність людей, які добровільно пішли на захист Батьківщини.

Сценарій до фільму написав Михайло Бриних, який понад два роки збирав матеріали, використовуючи спогади ветеранів та матеріали у пресі. Аби правдиво зобразити події, режисер залучив до зйомок не лише професійних акторів, а й безпосередніх учасників тих подій. Загалом, у зйомках було задіяно близько сотні акторів та 20 бійців «Донбасу». Бійці батальйону «Донбас» самі спонсорували проєкт та впродовж 4 місяців вчили акторів поводитися зі зброєю, аби уникнути «штучної» атмосфери у кадрі. Знімали у Києві, Кіровоградській та Чернігівській областях.

Фільм вийшов в український широкий прокат 29 серпня 2019 року.

Кінопоказ приурочено до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Це сильне кіно для нас - Українців, бо воно зняте справді про нас і для нас, а особливо про те, що ми не маємо права забувати! Аби знати, памʼятати, і віддати шану добровольцям, які стали уособленням мужності і звитяги! Памʼятаємо кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну!!!

Дякуємо усім, хто долучився до кінопоказу! Дякуємо продюсеру – Світлані Соловйовій за можливість подивитися цей фільм!!!

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко