Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

22 серпня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги української журналістки Олесі Остафієвої «Кіра. Дорога додому» (Київ: Наш Формат, 2024) про історію української дівчинки, яка народилася під час війни.

Авторка книги, мама Кіри, розповіла, як рятуючи життя своєї доньки, опинилася у друзів в США, де і народила. Отримавши допомогу та доброзичливе ставлення,  вона не хотіла бути біженкою та прагнула повернутися додому якомога швидше. Проте довелось прислухатися до своїх почуттів та виокремлювати один найбільший страх – зробити неправильний вибір і нашкодити дитині.

Одночасно з пошуком клініки для пологів на дев’ятому місяці вагітності пані Олеся, як журналістка, розуміла, що повинна донести правду про російсько-українську війну з перших уст. Тому вона брала участь в акції на пошанування дітей, які загинули під час військових дій, біля Білого дому у Вашингтоні, давала численні інтерв’ю американським журналістам, зокрема CNN. Пані Олеся закликала надавати українській армії необхідну зброю для оборони, а також допомогти закрити небо від російських атак.

Пані Олеся, як і всі українські жінки з дітьми, які опинились за кордоном, виявляла сміливість, наполегливість, терплячість, кмітливість, витримку, впевненість, що все вирішиться, – і все вирішувалось.

Наприкінці розповіді про свій зворотній шлях до Києва довжиною у понад тринадцять тисяч кілометрів через дванадцять країн і двадцять п’ять міст, Олеся Остафієва пише у книзі: «Сьогодні я точно знаю, дитина – найправильніше рішення в моєму житті… І діти – це головний стимул виявити мужність і захистити їхнє майбутнє».

Презентація пройшла у теплій та дружній атмосфері. Відвідувачі мали можливість поспілкуватися з авторкою, поставити запитання та обговорити враження від книги.

Учасники та гості щиро дякували авторові, висловлювали захоплення її творчістю та бажали нових успіхів і натхнення.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

 фото завідувача сектору відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько