Субота, 26 жовтня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Люксембург, Люксембург» (Україна, 2022) 

 

14 серпня у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург».

 Кінострічка «Люксембург, Люксембург» — трагікомедія і друга повнометражна робота українського режисера Антоніо Лукіча, відомого за фільмом «Мої думки тихі».

За сюжетом брати-близнюки Микола і Василь вирушають у Люксембург, де помирає їхній батько. Той покинув родину, і дітей з малого віку виховувала мати. Микола хоче дізнатись, яким був батько, аби зрозуміти його. Протилежний за характером Василь робить усе, аби завадити цьому. Це історія двох братів, які намагаються побороти самотність, що виникла внаслідок зникнення батька. Поїздка до Люксембурга є кульмінацією та розв’язкою історії, якій передує чимало інших подій, що розкривають характери й долю героїв.

Цікавим фактом є те, що фільм «Люксембург, Люксембург» заснований на реальних подіях, власній історії режисера Антоніо Лукіча. Зростаючи без батька, він відчував усередині мовби дві сутності: одна за ним тужила і мала до нього теплі почуття, інша ж болюче переживала зраду та воліла забути про нього. Цю стрічку він присвятив батьку: «З любов’ю про його таємниці, брехню та зворушливу боснійську музику, яка мені ніколи не подобалась. Дотепер» – таке фінальне послання з’являється наприкінці фільму.

Режисер майстерно дослідив одвічний конфлікт батьків і дітей, тільки не пафосно, а щиро й смішно. У стрічці справді відчувається багато спогадів і рефлексій, від яких раптом стає щемливо і сумно, тому що наше життя саме таке - місцями абсурдне, у чомусь конфліктне та кумедне крізь сльози. 

 «Люксембург, Люксембург» став акторським дебютом для братів Насірових — Раміла та Аміла з харківського хіп-хоп гурту «Курган & Agregat».

Зйомки стрічки відбувались у 2021 році у Лубнах Полтавської області, Києві та Люксембурзі. Монтували фільм вже після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, створила стрічку компанія українського кінопродакшену ForeFilms за підтримки Держкіно України.

Світова прем’єра відбулася на 79-му Венеціанському міжнародному кінофестивалі на початку вересня 2022 року. Фільм також відібрали до участі у програмі «Сучасне світове кіно» Міжнародного кінофестивалю у Торонто, Канада.

Стрічка «Люксембург, Люксембург» потрапила у ТОП-10 найкасовіших кінострічок часів незалежності України.

Безмежно дякуємо продюсерам кінокартини — Володимиру та Анні Яценко за можливість подивитися це неймовірно зворушливе, якісне, справжнє українське кіно, яке влучно торкнулося найпотаємніших струн душі кожного глядача!

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко