Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Мирний-21»

 (Україна, 2023) 

 

Присвячується прикордонникам. Присвячується захисникам та захисницям України. Тим, хто загинув. Тим, хто продовжує боротьбу. Тим, хто не зрадив. 

 

31 липня у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму Ахтема Сеітаблаєва «Мирний-21». 

 «Мирний-21» — це драматична стрічка про воєнну історію довіри та її відсутності на тлі подій, що розгорнулися на сході України початку 2014 року. Назва фільму — є адресою, за якою був розташований луганський прикордонний загін.  

  В основі сюжету — реальна історія луганських прикордонників, які дали бій окупантам, попри перевагу ворога в силі та техніці. Фільм зображує події червня 2014 року, які відбулися на прикордонні Луганщини. Тоді російські спецслужби та агенти намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину. Таким чином вони хотіли повторити кримський сценарій та захопити українські території без бою. Попри відсутність досвіду, за рішенням чинного командира, загін вступив у бій.

  Зйомки розпочали у вересні 2021 року. Фільмували у Києві та у військовій частині міста Васильків (Об’єднаний навчальний центр Повітряних Сил).

  Над стрічкою «Мирний-21» працювали одразу три сценаристи. До досвідчених авторів Ярослава Яріша та Сергія Касторниха долучився дебютант у кіно Анатолій Коцюрба. Анатолій — чинний полковник Державної прикордонної служби. Його запросили, аби максимально точно показати на екрані специфіку військової служби.

  Динамічні події, сильні характери, детективна інтрига. Після перегляду картини, розумієш, з чого почалася війна, яка триває й досі, та які непрості рішення доводилося ухвалювати військовим.

 Фільм «Мирний-21» – цікава та надихаюча стрічка, що вшановує наших прикордонників та загалом усіх, хто наразі боронить Україну від російської нечисті. Це фільм – подяка, екранізація їх подвигу, але і водночас – це фільм-мотивація. Це історія, яка здатна зачепити за душу кожного  та залишити незабутні враження на довгі роки.

 За словами А. Сеітаблаєва  – цей фільм саме про довіру. «Як жахливо, коли вона зникає, як важко вона набувається, і як добре, коли вона є», – пояснював режисер свій задум.

 Дякуємо славетному режисеру Ахтему Сеітаблаєву та кінокомпанії Istmen Films за створення цієї картини та за можливість її подивитися!!! Слава усім нашим мужнім Героям!!! Слава Україні!!!

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко