Вівторок, 16 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

18 липня 2024 року о 16:00 у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) відбудеться лекція мистецтвознавиці Юлії Полтавської «Ілля Репін – український художник» до 180-річчя від дня народження І.Ю. Репіна (05.08.1844 - 29.09.1930).

У лютому 2023 року українське онлайнове суспільно-історичне, науково-популярне видання «Історична Правда» повідомила, що один з найбільших художніх музеїв світу Музей Метрополітен у Нью-Йорку змінив підписи до картин Іллі Рєпіна, Івана Айвазовського та Архипа Куїнджі, зазначивши їх українськими художниками. У січні 2024 року Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ» повідомило, що в провідному фінському музеї «Атенеум» в Гельсінкі художник Ілля Рєпін, чия робота знаходиться у постійній експозиції музею, тепер представлений як українець.

Ілля Юхимович Рєпін – художник-реаліст із козацького роду на прізвисько Ріпа (стар. Рѣпа) народився в Чугуєві на Слобожанщині (нині Харківська область). Там Рєпін почав малювати в іконописній артілі.

Свої останні 30 років Рєпін прожив у Фінляндії і там помер. Коли вже стало зрозуміло, що життя він завершить за кордоном і не повернеться в Україну, художник у своєму листі до Чугуєва написав: «Любі, милі земляки! … прошу вас вірити у почуття моєї відданості й безкінечний жаль, що не можу переїхати жити в солодку, веселу Україну…»

Як склалася доля художника, чому він був визнаний однією з ключових фігур реалізму в російській імперії, чим вирізнялася Рєпінська художня мова – розповість на лекції мистецтвознавиця, науковий співробітник Національної академії мистецтв України Юлія Полтавська.

Лекція «Ілля Рєпін – український художник» відбудеться у межах проєкту «Мистецтво надихає».

Запрошуємо всіх охочих!

Вхід вільний

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда