Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ музично-документального фільму Жанни Бебешко 

«Танцівниця від Бога. Олена Філіп’єва»

 

14 червня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ музично-документального фільму авторки сценарію та режисерки Жанни Бебешко «Танцівниця від Бога. Прима-балерина Олена Філіп’єва». Фільм присвячений життю і творчості видатної балерини сучасності, народній артистці України, примі-балерині Національного академічного театру опери та балету України ім. Т. Шевченка, Олені Філіп’євій.

Олена Філіп’єва — одна з яскравих представниць київської школи балету, лауреатка чотирьох престижних міжнародних конкурсів. Народилася 23 травня 1970 року у м. Дніпрорудному Запорізької області. Спочатку Олена займалася спортивною гімнастикою, потім народними танцями в місцевому гуртку. У 1988 році закінчила Київське хореографічне училище та в цьому ж році стала солісткою балету Національного академічного театру опери і балету України ім. Тараса Шевченка. Перша сольна партія в театрі була головна роль в балеті «Жизель», яку балерина виконала через три дні після випускного іспиту в училищі. Саме цю роль Філіп'єва називає знаковою і доленосною у своєму житті. Загалом, в репертуарі О. Філіп’євої понад три десятки партій.

У 23 роки Олена отримала звання народної артистки незалежної України. До творчих досягнень прими-балерини належать провідні партії у знакових постановках Національної опери. Вона з успіхом гастролювала в Японії, Канаді, США, Мексиці, Бразилії, Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Швейцарії, Норвегії та інших країнах.

Надзвичайно чуттєвий та щирий фільм Жанни Бебешко «Танцівниця від Бога. Прима-балерина Олена Філіп’єва» розповідає про перші кроки в балеті, про мистецьку кар’єру талановитої балерини, про зустріч з мега-зіркою світового балету Майєю Плисецькою, яка стала знаковою в житті героїні. Теплі, зворушливі відгуки колег про талановиту балерину, фрагменти з балетів з різними партнерами – танцівниками світової величини, зокрема, Миколою Цискарідзе, Фарухом Рузіматовим, Олександром Вєтровим, Олексієм Фадєїчевим, Патріком Дюпоном гармонічно поєднувалися зі спогадами Олени Філіп’євої про роботу в театрі і за його межами. Завершальним акордом фільму були уривки з бенефісу самої О. Філіп’євої, який відбувся на сцені Національного академічного театру опери та балету України ім. Т. Шевченка у 2012 році.

Після перегляду фільму Жанна Бебешко поділилася спогадами про роботу над зйомками фільму та її особистого спілкування з Оленою Філіп’євою. Присутні тепло вітали невтомну авторку та режисерку за її дивовижну творчу енергію, за чудовий  фільм про талановиту та геніальну особистість, про гордість і славу вітчизняного мистецтва - Олену Філіпʼєву!!!

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Лариса Совершенна