Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 165-річчя від дня народження Артура Конан Дойла (1859-1930),

англійського прозаїка, автора детективних творів

 

imageШотландський англомовний письменник, публіцист і журналіст Артур Ігнатіус Конан Дойл, найбільш відомий завдяки своєму циклу повістей та оповідань про детектива Шерлока Холмса та його помічника доктора Ватсона, народився 22 травня 1859 року в столиці Шотландії Единбурзі на Пікарді-плейс в сім’ї ірландських католиків, які мали досягнення в мистецтві і літературі.  

Його мати, Мері Фоулі, пристрасно любила книги і володіла талантом письменництва. Від неї він і успадкував любов до пригод і дар оповідача. Батько письменника, Чарльз Олтемонт Дойль, мав слабкість до алкоголю і відрізнявся неврівноваженою поведінкою, через що сім’я пережила серйозні фінансові труднощі.

Освіта хлопчика оплачувалося багатими родичами. По досягненні 9 років, він був відправлений у єзуїтський закритий коледж Стоніхерст (графство Ланкашир), звідки виніс ненависть до релігійних і класових забобон, а також до фізичного покарання.

Повернувшись додому, він переписав на своє ім’я всі папери батька, який до того часу зовсім збожеволів. Пізніше, Артур написав про драматичні події, пов’язані з батьком, в оповіданні «Хірург з Гастеровскіх боліт». Незабаром, він вступив до Единбурзького університету на медичне відділення. На його вибір вплинув молодий лікар, Б. Ч. Уоллер, який був постояльцем в їхньому будинку. В університеті майбутній письменник познайомився з Р. Л. Стівенсоном і Дж. Баррі. Перше оповідання Дойля називалося «Таємниця Сессаської долини» і було написане під впливом робіт Е. А. По і Б. Гарта. Незабаром була опублікована і його друга розповідь – «Американська історія». У 1880 році деякий час він прослужив корабельним хірургом на китобійному судні. Враження від цієї подорожі пізніше було описано у «Капітані Полярної зірки». Через рік Артур отримав ступінь бакалавра в медицині і всерйоз зайнявся лікарською практикою.image

У 1885 році Конан Дойл одружився на Луїзі Хокінс, яка довгі роки страждала туберкульозом і померла в 1906 році.

Починаючи з 1890 року, письменник повністю присвятив себе літературі. У цей період з’явилися твори: «Знак чотирьох», «Торговий дім Гердлстон», «Етюд у багряних тонах», «Білий загін», «Пригоди Шерлока Холмса» і т.д. Найбільшу популярність йому принесли саме розповіді про лондонського детектива Шерлока Холмса та його друга Ватсона.

Медичні знання знову знадобилися Дойлю в 1900 році, коли він брав участь в англо-бурській війні і ризикуючи життям, керував польовим шпиталем. У 1902 році король Едвард VII нагороджує Конан Дойла рицарським титулом за заслуги у англо-бурській війні.

У 1907 році Артур одружився на Джин Леккі, в яку був таємно закоханий з моменту знайомства в 1897 році. Вони перебираються в новий будинок, Дойл живе щасливо з новою дружиною й активно починає працювати, що приносить йому достаток. На сцені з’являються його п’єси: «Пістрява стрічка», «Окуляри долі», «Бригадир Жерар». Після успіху письменник хоче відійти від літературної праці, але народження двох його синів, Дениса у 1909 та Адріана в 1910, змушує до продовження. Остання дитина, дочка Джеан, народилася в 1912 році. У 1910 році Дойл опублікував книгу «Злочини в Конго» про звірства в Конго, котрі творили бельгійці. Написані ним фантастичні твори про професора Челенджера «Загублений світ» та «Отруєний пояс» мали успіх не менший, ніж серія про Шерлока Холмса.

У 1914 році Конан Дойл з родиною відвідує Канаду, читає там лекції. Згодом сімейство повертається додому, бо Артур був упевнений у майбутній війні з Німеччиною. Він пише статтю «Англія і наступна війна» і пропонує побудувати тунель під Ла-Маншем, щоб забезпечити Англію провізією на випадок блокади. Перед початком війни (4 серпня 1914 року) Дойл вступає в загін цивільних добровольців, що був утворений на випадок вторгнення ворога на територію Англії.

Після війни письменник гаряче захопився окультизмом, що викликало глузування з боку преси. Дружина розділяла його захоплення спіритизмом і навіть вважалася досить сильним медіумом. Витративши чималу суму грошей на своє захоплення, Конан Дойл, щоб поправити своє фінансове становище, у 1926 році пише твори «Коли земля скрикнула», «Країна туманів», «Дезінтеграційна машина». Восени 1929 року він від’їздить у подорож до Голландії, Данії, Швеції й Норвегії. На той час він був вже хворим.

Артур Конан Дойл помер 7 липня 1930 року від серцевого нападу в оточені своєї родини. Його останні слова перед смертю були адресовані його дружині: «Ви чудові». Письменник похований на кладовищі Мінстед Хемпшір. За кілька років до цього він встиг видати автобіографічну книгу «Спогади і пригоди».

До ювілею видатного англійського прозаїка у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організовано книжкову виставку. В експозиції представлені твори письменника українською та англійською мовами.

Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1, 2-й поверх

Термін експонування:

20 травня – 31 травня 2024 р.

 

Інформацію підготувала зав. сектору

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скобелко