Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 145-річчя від дня народження Симона Петлюри (1879-1926), українського державного, військового та громадсько-політичного діяча, публіциста, журналіста, літературного та театрального критика, Головного отамана військ УНР (Франція)

 

«Петлюра не вернувсь…В чужій країні

Спосив його дочасно тлінний прах,

А дух його вітає в Україні,

А дух його живе, горить в серцях.»

 

М.І. Мандрика

 

imageСимон Петлюра народився 22 травня 1879 року у Полтаві в родині полтавських міщан козацького походження Василя й Ольги Петлюр. Спочатку вчився у церковнопарафіяльній школі, потім – у Полтавській духовній семінарії.

Зі студентських років брав активну участь в українському суспільно-політичному житті. У 1900 році вступив до Революційної української партії (РУП). 1903-го, рятуючись від переслідувань тогочасної влади, виїхав на Кубань, де включився в організацію українського руху. Тут його ув’язнили і відправили до Катеринодара (нині – Краснодар).

Протягом 1906 – 1917 рр. як редактор та журналіст популяризував українську політичну думку в низці друкованих видань: «Селянин», «Вільна Україна», «Рада», «Україна», «Украинская жизнь».image

Після формування в червні 1917 року першого уряду УНР очолив військове відомство і всю енергію спрямував на створення українських збройних сил. Не погоджуючись з політикою Голови Генерального Секретаріату Володимира Винниченка щодо принципів формування українського війська, подав у відставку і вийшов з уряду. Це була чи не перша політична відставка в українській політиці у ХХ ст.

1919 року очолив Директорію УНР. У важких внутрішніх і зовнішніх умовах керував збройною боротьбою проти російських більшовицьких і білогвардійських військ. Робив усе можливе, аби запобігти євре йським погромам.

Енергія та наполегливість Петлюри визначили його безперечний авторитет як лідера українського національного руху й після поразки Української революції 1917 – 1921 рр. Слово «петлюрівщина» на довгий час стало вживатися на означення боротьби за незалежну Україну.

Постать Симона Петлюри викликала острах у комуністичного режиму. 25 травня 1926 року Симон Петлюра загинув у Парижі від рук Самуїла Шварцбарда.

Симон Петлюра на довгі роки став для всіх українців символом боротьби за свою державу, за Незалежність України. І лише через кілька десятиліть горде «петлюрівець» змінило не менш почесне прізвисько «бандерівець».

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого розгорнуто книжкову експозицію з нагоди 145-річчя Симона Петлюри – українського державного, військового та політичного діяча, голови Директорії Української Народної Республіки, фундатора Армії УНР, Головного отамана військ УНР, письменника-публіциста, літературного та театрального критика. Книги, представлені на виставці, різні за жанром і змістом.

Для пошуку інших документів радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1, 2-й поверх,

Термін експонування:

20 травня – 31 травня 2024 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів Путіліна Світлана