Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація українського старовинного національного одягу

з приватної колекції Надії Козаченко 

«Невмирущі традиції героїчного народу. Частина 3»

 

 

29 травня  2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась презентація українського старовинного національного одягу з приватної колекції дизайнерки, майстрині з плетіння віночків Надії Козаченко.

Перша і друга зустрічі з пані Надією мали шалений успіх у гостей та відвідувачів Бібліотеки і познайомили присутніх не тільки з історією українського костюму підібраного відповідно до історичних традицій різних регіонів України, але й створили  святковий, піднесений настрій. Моделями, які демонстрували вбрання були працівниці нашої бібліотеки та запрошені гості.      

У третій частині презентації мисткиня представила глядачам старовинний український одяг Поліського регіону з власної колекції. Розповіла про характерні риси та відмінності, притаманні українському старовинному одягу цього регіону, історію та вміння майстринь втілювати свою творчість в оздобленні святкового вбрання.

Цікаво також було побачити вбрання, притаманне Приморському регіону та його степовим територіям.

Окрім неймовірно красивих костюмів, гості насолоджувались концертною програмою з творів відомих українських композиторів та народних пісень у виконанні – заслуженої артистки України Марії Кононової (сопрано), лавреатки міжнародних конкурсів, солістки оперної студії НМАУ ім. П. І. Чайковського Тетяни Бондар (сопрано), лавреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів Юрія Круглікова (тенор) та викладачки спеціального фортепіано НМАУ ім. П. І. Чайковського Олени Степанюк (фортепіано).

Пізнавальним і захоплюючим елементом презентації був майстер-клас завідувачки виставкового відділу Національного музею архітектури і побуту України Олени  Громової з вив’язування намітки, яка є не тільки частиною образу або елементом гардеробу, а й несе в собі сакральний сенс та виконує роль оберегу.

На завершення презентації пролунав Духовний гімн України у виконанні оркестру і хору Командування Повітряних Сил ЗСУ «Боже Великий, єдиний, нам Україну храни!»

Гості щиро дякували пані Надії за свято краси в такий нелегкий час, за її талант та натхнення по збереженню національного костюму – національної гордості, який є символом здоров’я та краси, щасливої долі та родової пам’яті. Далі буде…

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар ВСКД

Лариса Совершенна