Неділя, 30 червня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

22 травня 2024 р. в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ документального фільму «Уроки Даніїла Лідера» (Україна, 2013) режисерки, авторки документальних фільмів та телепередач, заслуженої діячки мистецтв України Тамари Бойко до дня народження відомого митця.

Даніїл Данилович Лідер (08.05.1917-29.12.2002) – український художник-сценограф, педагог, народний художник УРСР (1982). Член Академії мистецтв України, Національної спілки художників України, Національної спілки театральних діячів України, Комітету з Державних премій України імені Тараса Шевченка; лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. 

Переглянувши майстерно створений фільм відвідувачі, серед яких були й такі, хто знав Даніїла Лідера за життя, згадали про харизматичного і талановитого митця. З екрану своїми спогадами і думками про видатного майстра поділилися – його дружина Кіра Пітоєва-Лідер; видатні та відомі діячі культури України – кінорежисери Роман Балаян і Сергій Маслобойщіков; директори столичних театрів Михайло Захаревич, Едуард Митницький, Михайло Рєзнікович; акторки Лариса Кадирова, Наталія Лотоцька, Ада Роговцева; художники Андрій Александрович, Михайло Карашевський, Андрій Романченко, Тіберій Сільваші, Андрій Чебикін; скульптор Микола Рапай; мистецтвознавець Наталія Єрмакова; бутафор Олександр Корнієнков.

Хто вперше ознайомлювався з життям і творчістю Даніїла Лідера дізнались, що художник народився, отримав фахову освіту і сформувався як професіонал у росії. Проте другу половину життя пропрацював і вдосконалив свою діяльність в Києві. Художник був зачарований привабливістю і магнетизмом українців, вражений глибиною і бездоганністю тисячолітніх фресок Софії Київської та геніальною поезією Тараса Шевченка, що надихали митця. Україну уявляв, як чарівну красуню; сцену полюбив, як жінку; мав своє дивне, особливе бачення, що трансформувалося в його потужну, авангардну творчість.

Працюючи головним художником Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та співпрацюючи з багатьма театрами Києва, Даніїл Лідер став засновником школи дієвої сценографії українського та світового театру, де художнє оформлення має бути не просто фоном, а певним дієвим героєм вистави. Створив більш ніж150 сценографічних робіт, викладав в нині Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури, заснував власну студію сценографії, де сформувалася справжня «школа Лідера». Його учні згодом стали провідними українськими сценографами.

Серед відвідувачів заходу були студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото завідувачки сектором відділу

 обслуговування користувачів Наталії Опенько