Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація
однотомного сучасного тлумачного «Словника української мови»


8 листопада 2012 року з нагоди Дня української писемності і мови Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка спільно з Національною парламентською бібліотекою України провело презентацію нового академічного «Словника української мови». Презентований словник є першим однотомним академічним тлумачним словником, виданим у незалежній Україні, підготовлений творчим колективом науковців Інституту української мови НАН України. Його попередник – одинадцятитомний тлумачний словник (К.: Наукова думка, 1970–1980), з’явився ще за радянських часів і вже не відповідає сучасним вимогам. Презентований словник обсягом понад 165 тисяч слів грунтується на здобутках української лексикографії останніх десятиліть з урахуванням новітніх досягнень мовної науки та практики від часу виходу у світ великого 11-томного академічного «Словника української мови». Обрана для словника лексика відтепер є літературною.

Новий академічний «Словник української мови», що побачив світ 25 жовтня 2012 року у Видавничому Центрі «Просвіта», має обсяг у 1320 сторінок формату 84х108 1/16. Це неймовірно складна колективна праця. «Праця розуму і серця» – так висловився про багаторічну фундаментальну працю великого колективу лексикографів Національної академії наук України на презентації нового академічного «Словника української мови» один із керівників науково-видавничого проекту – директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко. І насправді унікальна праця провідних українських лексикографів із моменту підготовки рукопису та видавничої верстки до друку тривала понад 27 років. Багаторічна копітка праця науковців увінчалася видатною подією – створенням однотомного тлумачного «Словника української мови», що не має аналогів.

За наукову концепцію в реаліях сьогодення та загальну наукову редакцію нового видання відповідав відомий мовознавець, доктор філологічних наук, професор, відповідальний редактор і автор передмови до словника Віталій Жайворонок.

Наголошуючи на особливостях нового видання, ініціатор створення словника, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, народний депутат України Павло Мовчан відзначив переваги й особливості нового словника, відповів на питання, чим відрізняється академічний «Словник української мови» з-поміж аналогічних видань.

Павло Мовчан уклінно подякував науковцям Інституту української мови за подвижницьку працю у створенні однотомного тлумачного словника. Й особливо голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка подякував народному депутатові України Ігореві Рибакову за фінансову підтримку видання «Словника української мови». Проте, Павло Михайлович не обминув і недоліки нового словника. Насамперед – це мізерний наклад в одну тисячу примірників. Для України, де налічується близько 40 тисяч бібліотек, 20 тисяч загальноосвітніх закладів й півтисячі вищих навчальних закладів, – це крапля в морі. Павло Мовчан пообіцяв, що ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, яке видало словник, до кінця поточного року та на початку нового року надрукує ще один наклад. А у планах їхнього видавничого центру – до Різдва зробити електронну версію словника, щоб якомога швидше наблизити читача до титанічної праці українських лексикографів.

Насамкінець, заступник генерального директора Національної парламентської бібліотеки України Галина Кириченко, працівники та читачі парламентської бібліотеки подякували творцям нового унікального «Словника української мови» за працю розуму і серця, за працю національної честі. 

 


Почесна президія



Павло Гриценко



Павло Мовчан



Василь Німчук



Василь Винник

 


Галина Кириченко



Інформація підготовлена відділом СКД