Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля

під час війни та збройних конфліктів

 

image6 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict). Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією A/RES/56/4 Генеральної Асамблеї ООН 5 листопада 2001 року й відзначається щорічно.

Цей день заснований з метою привернення уваги до екологічних наслідків війни й відмови від експлуатації та заподіянню шкоди екосистемам в прагненні досягти військових цілей. Шкода, заподіяна довкіллю під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем і природних ресурсів на тривалий період і після їх припинення й стосується не тільки однієї держави.

Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну завдало й продовжує завдавати величезної шкоди довкіллю. Внаслідок бойових дій відбулося порушення екосистем і діяльності природоохоронних територій, руйнування екологічно небезпечних промислових об’єктів, погіршилися санітарно-гігієнічні показники питної води, з'явилися значні загрози ядерній та радіаційній безпеці через пошкодження ядерних та радіаційно небезпечних об’єктів (зокрема внаслідок тимчасової окупації Запорізької АЕС). Військова агресія не залишила вцілілим жоден компонент довкілля: повітря, води, ґрунтів, тваринного та рослинного світів. Постраждали й об’єкти інженерної інфраструктури, що сприяють збереженню довкілля. Наразі неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля, проте точно зрозуміло: чим довше триватиме війна, тим більше шкоди вона завдасть навколишньому середовищу, і знадобиться не одне десятиліття для його відновлення. Збереження довкілля – один із найважливіших викликів для України за нинішніх часів, тому  уряд, громадськість та наші країни-партнери об’єднують зусилля заради його порятунку.

Сьогодні охорона навколишнього природного середовища представляє систему технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних заходів, спрямованих на гармонічну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і наявних екосистем для майбутніх поколінь.

Захист та відновлення біорізноманіття – єдиний спосіб зберегти якість життя та гарантувати підтримку існування людини на Землі, щоб забезпечити добробут й економічне процвітання нинішніх і майбутніх поколінь у здоровому довкіллі.

До Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку про запобігання експлуатації довкілля під час війни та екологічну ситуацію в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації.

На виставці представлені документи й публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 6 листопада – 21 листопада 2023 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко