Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 «До Дня захисників і захисниць України»

 

 

Щира подяка вам, наші герої!

Ворога знищете ви у двобої.

Вами пишаємось й вірим безмежно!

Будемо вільні ми і незалежні!

Тетяна Строкач

 

imageДень захисників і захисниць України – відзначається в Україні на державному рівні від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві. У 2023 році Україна вперше відзначатиме День захисників і захисниць 1 жовтня, у зв’язку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Адже це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці, що не випадково. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Козацькі традиції бережуть і розвивають сучасні захисники і захисниці України.

Особливо гостро постала потреба у загальнодержавному святі для відзначенняimage захисників України після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей, адже мужність та героїзм воїнів, військові традиції і звитяг українського народу потребували гідного вшанування з боку держави. У воєнний час це свято набуває особливого значення, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберегла свою незалежність. Для українців ця дата – можливість вшанувати воїнів будь-якої статі, що захищають суверенітет рідної Батьківщини. Успіхи українського війська у протистоянні ворогу наповнюють серця українців відчуттям гордості нашими захисниками та захисницями. Їхні відважні дії на полі бою уособлюють силу волі та незламність українського духу.

Українська армія береже імена героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому у війську з’явилися назви легендарних українських полководців та уславлених формацій минулого. Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір «мазепинка», нарукавний тризуб. Гасло «Слава Україні! – Героям слава!» стало офіційним вітанням українського війська.

До Дня захисників і захисниць України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлено документи, публікації та ілюстровані видання, які висвітлюють мужність та відвагу наших захисників та захисниць від історичних витоків українського лицарства до сьогодення; знайомлять читача з подвигами українських героїв, які боронили та продовжують відстоювати свободу, честь та незалежність нашої Батьківщини. В окремих публікаціях представлене українське жіноцтво, яке поряд з чоловіками сміливо захищає територіальну цілісність нашої держави в ході російської агресії проти України. 

Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1, 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1.

Термін експонування:

28 вересня – 09 жовтня  2023 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

 відділу обслуговування користувачів

Анастасія Макушенко