П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творчий вечір та презентація «Книжки любові і люті» Марини Пономаренко 

 

9 червня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся творчий вечір та презентація «Книжки любові і люті» Марини Пономаренко за участі Олексія Шлапака.

«Книжка любові і люті» – це вірші про те, що тримає нас на поверхні, коли за всіма законами фізики та фізіології ми мали би вже потонути. Це про здатність вигрібати, коли течія тягне у відкрите море, вороже й повне хижаків; про уміння затримувати подих, коли накриває високою хвилею; про силу, що дозволяє побачити на горизонті маяк і попрямувати до берега; про сміливість пірнути углиб і знайти на дні мушлю – на пам’ять про цю подорож, якою би страшною і похмурою вона не була. І ще ця книжка про мистецтво співати і сміятися – навіть у темній крижаній воді.

Марина Пономаренко – поетеса, сценаристка. Член PEN-Ukraine та Національної спілки письменників України. За віршами Марини створено театральний перформанс «Триматися за порожнечу» (2023) та виставу «ТутІЗар» (2022). Твори Марини Пономаренко входили до антологій «Поміж сирен» (2023), «ЙБН БЛД РСН» (2023), «Atmintis Ugnis Deguonis. Iš mūsų laiko Ukrainos poezijos» (Литва, 2022), «Кримський інжир» (2021), «Антологія літераторів Київщини» (2021). Публікувалася у журналі «Київ», «Українській літературній газеті», на інтернет-порталі «ЛітЦентр», а також в інших періодичних виданнях.

Олексій Шлапак – з 2006 р. займається танцювальною електронною музикою, діджеїнгом. З 2017 р. почав писати власну музику.

На поетичному вечорі Марина познайомила слухачів зі своїми героями, захопила сюжетами. Поетеса підняла важливі теми – війни та єднання. Марина влучно показує героїв через використання метафор, іронії, гостро зображує життєві перипетії. Авторка пише про сучасність – ситуації і реакції на них людей, вчинки через призму осуду іншими та про нинішні часи з ретроспективою. Марина показує «оголеного» героя, без прикрас і вигадок. Загалом поезія Марини Пономаренко – небуденна, непересічна, легко запам’ятовується. Звучання, рими, сенси, вкладені у вірші – актуальні, глибокі, важливі. А доповнення поезії музикою Олексія Шлапака зачарувало гостей, прикрасило атмосферу поетичного вечора.

Наприкінці події відвідувачі подякували за теплий вечір актуальної поезії, наповнений сенсами, легкою мелодією та чаюванням.

 

Інформацію підготувала

провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Падалка Ганна

Фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Неграш Юлії