Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 70-річчя від дня народження В. А. Барни (1953), українського поета,

публіциста, літературознавця, перекладача, громадського діяча

 

imageВолодимир Андрійович Барна народився 2 червня 1953 р. в с. Товсте Заліщицького району Тернопільської області в родині переселенців з Лемківщини.

Вищу освіту здобув у 1975 р. на факультеті журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка, згодом закінчив Київський інститут підвищення кваліфікації працівників радіомовлення і телебачення України.

Трудову діяльність розпочав у 1975 р. редактором Тернопільського обласного радіо.

Від 1985 р. – кореспондент-організатор у Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій та Львівській областях.

 1990–1996 рр. був Головою Тернопільського обласного та співголовою крайового товариства «Лемківщина». У 1993-1996 рр. – член Управи Світової федерації лемків США.

Від 1994 р. – член Національної спілки письменників України (НСПУ).

Протягом 2001–2005 pр. – голова Тернопільської обласної організації НСПУ та член Ради Національної спілки письменників України.

У 2012 р. увійшов до складу Президії Ради НСПУ та був обраний відповідальним секретарем Національної спілки письменників України.

Володимир Барна – автор поетичних збірок «В долонях всесвіту» (1991), «Бескиди» (1992), «Пейзажі душі» (1994), «Моє Опілля» (1996), «Роса на списах трав» (1998), «Мелодія срібної ночі», «Сльоза в зіницях неба» (2002), «Янгол слова» (2002), «Апокрифи неба» (2002), «В саду творця» (2008), «Храм вічності душі» (2008); публіцистичних творів «Лемківщина у серці моїм» (1992), «Життя не по наїждженій колії» (2009), «Сто найвидатніших випускників Тернопільського національного економічного університету» (2009) та ін. Окремі його твори перекладено польською, іспанською, англійською, італійською мовами та есперанто.

У доробку письменника багато літературознавчих статей, рецензій, краєзнавчих розвідок, опублікованих у періодичних виданнях, збірниках та антологіях. Він досліджував життя та творчість Павла Русина, Дмитра Бедзика та ін.

 Відомий Володимир Барна як редактор, упорядник та перекладач багатьох книжок молодих літераторів. За його редакцією вийшли збірки поезій Володислава Грабана, Валерія Дідуха, Володимира Вознюка, Петра Засенка, Миколи Литвина, Ольги Ляснюк; прозові твори Богдана Івасенка, Семена Кріслатого, Петра Ковальчука, Богдана Мельничука та ін.

В. Барна – лавреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Братів Богдана та Левка Лепких (2012). Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України (2003) та багатьма орденами й медалями.

До 70-річчя від дня народження В. А. Барни (1953), українського поета, публіциста, літературознавця, перекладача, громадського діяча в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, яка знайомить з творчим доробком письменника.

На виставці представлені документи й публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 3-й поверх.

Термін експонування: 2 червня – 15 червня 2023 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

 відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко

 

image