П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Мої думки тихі» (реж. А. Лукіч, 2019)

 

image8 червня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму «Мої думки тихі».

Картина «Мої думки тихі» – дебютна повнометражна комедійна стрічка молодого українського режисера А. Лукіча.

За сюжетом, герой фільму звукорежисер Вадим Ротт (його зіграв непрофесійний актор Андрій Лідаговський) отримує пропозицію про роботу: записувати звуки українських тварин, які будуть використані у грі «Ноїв ковчег», для Джеймса Ткачука з Канади. Але особливий бонус у тисячу доларів та у вигляді виїзду в Канаду на роботу чекає на Вадима, якщо він запише «рахівського крижня». Цей птах нібито раз на рік співає, що і потрібно «спіймати» «звукачу». Головний герой Вадик вирушає на Закарпаття записувати звуки української фауни. І першою перешкодою стає... його мама-таксистка Галя (роль виконує Ірма Вітовська). 

Цей фільм про життя – про батьків і дітей, про самотність, про боротьбу дорослості й дитинства, про прості, але такі важливі для кожного речі: самореалізацію, стосунки з родичами, зокрема, з мамою, про гармонію із собою. Конфлікт батьків та дітей – це ключова і найбільш глобальна тема фільму. Якісне розкриття персонажів не дає можливості встати на чиюсь конкретну сторону. Глядач розуміє мотивацію обох сторін, співчуває та переживає за обох учасників конфлікту.

Робота над кінострічкою тривала майже три роки. Зйомки фільму почалися у березні 2018 року й проходили в Києві, Карпатах і на Закарпатті та в обласному центрі — Ужгороді. Знімали, віднайшовши цікаву природу та неповторну фактуру на залізничному вокзалі, проспекті Свободи, вулиці Довженка, околицях міста та по всій області. Живий звук писали без дубляжу, безпосередньо з майданчика, намагаючись захопити справжні реакції акторів, паузи. Найбільше коштів було витрачено на музику. За майже 10 тис. дол. авторами фільму були придбані права на пісню «Spice Girls» «Viva Forever». Найдорожчою статтею витрат пісня стала не випадково, адже головна героїня прагне жити як Вікторія Бекхем, бо в неї закохана. Через це її пісню й визначили ключовою у стрічці.

«Мої думки тихі» — одна з найуспішніших авторських комедій в історії українського кіно. Уперше фільм демонструвався 4 липня 2019 року на секції «East of West» («На Схід від Заходу») 54-го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах, де стрічка отримала Спеціальну премію журі. Загалом стрічку було представлено більш як на 70 кінофестивалях світу.

Фільм вийшов в український кінопрокат 16 січня 2020 року, а сьогодні він посідає 20-ту позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Кінострічка «Мої думки тихі» – прорив для українського кінематографа. Фільм вражає та надихає. Сюжет не викликає якихось сумнівних питань, героям хочеться вірити та співпереживати.

Автори сценарію Антоніо Лукіч та Валерія Кальченко, продюсери Алла Бєлая та Дмитро Суханов (кінокомпанія Toy Cinema). 

Дистриб'ютор в Україні – компанія Arthouse Traffic.

В ролях: Ірма Вітовська, Андрій Лідаговський, Ірина Веренич-Островська, Максим Бурлака.

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко