Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Героїв

 

image23 травня в Україні відзначається неофіційне свято День Героїв день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України. Це свято величі духу українського народу за волю України та є символом незборимості української нації.

Рішення про святкування Дня Героїв було прийнято в 1941 році на Другому Великому соборі Організації українських націоналістів. Дата була вибрана не випадково: 23 та 25 травня були вбиті лідери українського визвольного руху Євген Коновалець та Симон Петлюра. У травні за суперечливих обставин у м. Києві загинув й ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський.

Традиція відзначення Дня Героїв стала відроджуватися тільки після проголошення незалежності України. Особливої актуальності це свято набуло нині, коли триває боротьба українського народу проти російських загарбників у повномасштабній війні. Це – історичний період героїчної оборони, відвойовування окупованих територій, запеклої битви за національну гідність, свободу і правду, за мову та свою ідентичність, за право жити на своїй землі. Українці стали справжнім прикладом сміливості, мужності та звитяги для всього світу.

Цього дня по всій Україні проводяться культурно-просвітницькі заходи патріотичного спрямування. У столиці України, м. Києві, відбувається панахида та покладання квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної сотні, урочисто вшановують борців за незалежність України біля Стіни пам'яті загиблих за Україну Михайлівського Золотоверхого монастиря.

День Героїв – це не лише данина пам’яті загиблим героям, а й нагода висловити нашу щиру вдячність та шану всім тим, хто зараз виборює нашу свободу, територіальну цілісність та право жити у вільній, незалежній державі. 

До Дня Героїв в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено традиційну книжкову виставку. Експозиція містить видання про українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу й незалежність України та героїзм тих, хто сьогодні захищає Україну, виборюючи право бути вільним народом вільної країни.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх, читальний зал.

Термін експонування: 23 травня – 30 червня 2023 р. 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко

 

image