Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Хайтарма» (реж. А. Сеітаблаєв, 2013)

 

image16 травня до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму «Хайтарма».

 «Хайтарма» (від крим. qaytarma – повернення) – перший кримськотатарський повнометражний художній фільм. Він створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. 

Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після звільнення Криму від німецьких загарбників, військове командування дозволило Амет-Хану (Ахтем Сеітаблаєв) разом з його бойовими товаришами відвідати батьків у Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків у Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину режиму.

Фільм заснований на документальних фактах. Найбільш витратною статтею було виробництво декорацій часів Другої світової війни, створення історичних костюмів, оренда необхідних для зйомок зброї, поїздів, автомобілів та літаків тих часів.

Кінострічка знімалася за принципом народної толоки – більшість ролей зіграли непрофесійні актори. У масових сценах знялися понад тисячу осіб з усього Криму. Велика їхня частина – люди похилого віку, які пережили трагічні події 18 травня 1944 року. Зйомки тривали півроку у 2012 році в Алупці, Бахчисарайському районі і Судаку.

Моторошні сцени кінострічки переплітаються із якщо не радісними, то сповненими надії моментами. Атмосферу фільму надає своєрідна та вдало підібрана музика. Вона ґрунтується на основі етнічних татарських мелодій.

Особливої відзнаки заслуговують актори, які зіграли у «Хайтармі». Відчувається, що вони всім серцем пережили трагедію кримських татар, проникнули у їх тяжке минуле. Адже у цілого народу насильно вирвали Батьківщину, забрали домівки. Велика частина депортованих просто фізично не перенесла переїзд – вони загинули в дорозі. Наприкінці фільму стає зрозуміло, що депортація була не просто жахливим, насильним переміщенням цілого народу до інших країв, а проєктом запланованим на знищення…

Cюжет фільму «Хайтарма» надзвичайно актуальний зараз. У 2014 році Крим окупувала росія. Cотні кримських татар, які з такими складнощами повернулися на етнічні землі, знову змушені їх покидати. Але слово «Хайтарма» перекладається, як повернення. Це народний татарський танець. Напевно, у народних, етнічних танцях вирує пам’ять поколінь, історичний сенс. А це означає, що «Повернення» не за горами. І одного дня Крим буде справді належати корінним жителям – кримським татарам.

Країна-виробник: Україна. Кінокомпанія-виробник: продакшн-студія ATR. Режисер: Ахтем Сеітаблаєв. Продюсер: Ленур Іслямов, Іванна Дядюра. Сценарист: Микола Рибалка. Оператор: Володимир Іванов. Композитор: Джеміль Каріков, Сергій Куценко.

У ролях: Ахтем Сеітаблаєв, Олексій Горбунов, Андрій Мостренко, Усніє Халілова, Андрій Самінін, Юрій Цурило, Валерій Шаповалов, Леся Самаєва, Олексій Тритенко, Дмитро Суржиков, Динара Аваз.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко