П’ятниця, 10 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня пам’яті та примирення»

 

image

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації.

Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Ця пам’ять робить нас сильнішими.

 

 Володимир В’ятрович

 

 

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня. Запровадження цієї пам’ятної дати приєднує Україну до європейської традиції пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. Вона символізує не культ перемоги, а необхідність цінувати мир.

На вшанування пам’яті про кожного, хто, долаючи втрати і горе, приклав титанічні зусилля в боротьбі з нацизмом, а також усіх жертв цієї страшної війни, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку «До Дня пам’яті та примирення».

Друга світова війна, протягом якої були скоєні жахливі, нелюдські злочини, залишила після себе біль та гіркі спогади. У цій війні український народ, здобуваючи перемогу над нацизмом спільно з народами інших країн, заплатив безмірно високу ціну.

Представлені документи дають розуміння необхідності переосмислення подій Другої світової війни, чесний imageдіалог навколо складних сторінок минулого. Запропоновані матеріали розкривають місце і роль України у Другій світовій війні, внесок українського та інших народів у перемогу над нацизмом, розповідають сувору правду про ті важкі роки, коли кожен день відбувався подвиг, висвітлюють різні аспекти життя українців в умовах воєнного часу.

Видання присвячені долям людей що пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі з нацизмом. Вони воювали на фронтах, приймали участь у партизанському русі, підпільних мережах, організаціях українського визвольного руху проти окупантів.

Висвітлено життя простих мешканців, які пережили бойові дії на рідній землі; усі жахи нацистського «нового порядку» на окупованих територіях; післяокупаційне життя в умовах воєнного часу; знищення євреїв та ромів у ході Голокосту, хворих у психічних лікарнях, інвалідів у інтернатах; травматичні спогади про страх, виживання, евакуацію, розлуку найуразливіших свідків війни – дітей.

Значна увага приділяється маловідомим життєвим історіям українських примусових робітників, масштабу цього процесу та опору з боку населення; репатріації військовополонених та цивільних осіб, які під час війни опинилися за межами своєї країни.

Експозицію доповнюють статті з періодичних видань.

На виставці презентовані документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал №1

Термін експонування:

6 травня – 15 травня 2023 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу обслуговування

користувачів Ірина Рачковська