Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Концерт

«Листи з весни»

 

image12 травня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт вокальної музики «Листи з весни». У концертній програмі прозвучали солоспіви українських композиторів ХХІ сторіччя на вірші Валентини Антонюк.

Співачка й поетеса, членкиня Національних творчих спілок письменників, театральних діячів та Всеукраїнської музичної спілки, народна артистка України Валентина Антонюк народилась на Донеччині в учительській родині. Віршувати почала під час навчання в Київському музичному училищі (нині КМАМ ім. Р. Глієра), де її вчителем з української мови й літератури був професор Михайло Наєнко. Закінчила Київську консерваторію в класі Миколи Кондратюка. Видала поетичні збірки «Чистий четвер», «Батьківські Луки», «Колискова для тебе»; книжки нарисів «Голос горлиці», «Згадуючи батька».

Валентина Антонюк - кандидат філологічних наук у галузі літературної фольклористики та доктор культурології, авторка понад 250-ти публікацій, серед яких - монографія «Українська вокальна школа». На концертно-камерній сцені втілила моновистави «Маруся Чурай» за одноіменним романом Ліни Костенко; «Роксолана», «Чайка з-над Лиману», «Євангеліє від Марії», «Наша дума, наша пісня» та «Шевченкіана». Відомі її сольні благодійні проєкти «Антологія українського солоспіву» та «Вокальна Шевченкіана». За час активної роботи на сцені виступила з понад тисячею концертів, маючи в репертуарі сотні творів різних жанрів, стилів і форм: від фольклорних солоспівів до вокально-симфонічних кантат. Їй довіряють перше виконання своїх опусів сучасні українські композитори.

Світові прем'єри солоспівів, що увійшли у програму концерту «Листи з весни», свого часу також уперше прозвучали в її виконанні.

Нині співане слово Валентини Антонюк пролунало у виконанні лауреатів ІХ Міжнародного конкурсу «Солоспів» Ірини Федоровської (сопрано) та Дмитра Півненка (фортепіано), які подарували слухачам світ глибинних переживань, викликаних різнобарвною палітрою емоційно-насичених музичних образів, створених майстрами сучасної вітчизняної композиторської школи. Зокрема, прозвучали солоспіви «Дайте крила мені» Віталія Кирейка, «Павутиняно у лісі…» Валерія Антонюка, а також вокальні цикли «Бентежність» Левка Колодуба та «Теплі Пісні» Валерія Антонюка.

 

Інформацію підготувала

зав. відділу соціокультурної діяльності

Олена Сливка