Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги

«Тарас Шевченко. Життя в мистецтві»

(Київ : АДЕФ-Україна, 2022)

           

image

11 травня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у межах Шевченкознавчих бібліотечних студій відбулася презентація книги «Тарас Шевченко. Життя в мистецтві» (Київ : ВД АДЕФ-Україна, 2022).

Керівник проєкту Дмитро Стус. Авторський колектив:  Анастасія Морозова, Тетяна Чуйко, Юлія Шиленко. Книга видана українською та англійською мовами. Запланований наклад 500 примірників. 

Видання складається з двох частин. Першу присвячено творам митця, виконаним у графічних техніках, а також сепії й акварелі. Твори олійного живопису виокремлені у другій частині.

Історія Шевченка-художника – це історія митця, який відкрив світу Україну, став основоположником казахської школи живопису, предтечею імпресіонізму та сюрреалізму. Понад 200 живописних і графічних творів, представлених у виданні, дають можливість простежити зростання виконавської майстерності Шевченка, його зацікавлення окремими жанрами і, зрештою, укладаються в своєрідний життєпис митця. Фаховий художник, ще в молоді роки він усвідомив своє непеборне покликання – бути поетом. Цей вибір вплинув на подальшу долю Тараса Шевченка. Фіксацією її поворотів, набутого життєвого досвіду – для повного розкриття творчої особистості – коментарі доповнені цитами з його поезій, прози, листів і щоденникових записів, а також із спогадів сучасників.

Про втілення спільного проєкту Національного музею Тараса Шевченка та Видавничого дому «АДЕФ-Україна» натхненно поділилися директор ВД «АДЕФ-Україна» Алла Істоміна, заступник генерального  директора Національного музею Тараса Шевченка Тетяна Чуйко та головний зберігач музею  Юлія Шиленко.

Окрасою  заходу став виступ молодої естрадної співачки Вікторії Падалко, яка виконала пісні на вірші Т. Шевченка – «Думи мої, думи …», «Зацвіла в долині червона калина» (німецькою мовою), та дві авторські пісні, суголосні подіям сьогоднішньої війни, «Небо у шрамах» та «Янголи».

Присутні у залі студенти Київського вищого професійно-технічного училища водного транспорту, користувачі та працівники бібліотеки щиро дякували організаторам та виступаючим, нагородивши їх тривалими оплесками.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець